Mag je vrijen als je zwanger bent?

dossier

Een zwangere vrouw kan gerust seks hebben als de zwangerschap goed verloopt. Welke seksstandjes zijn geschikt tijdens de zwangerschap? En waarop kan je best letten?

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

Het belang van communicatie

Seksualiteit tijdens de zwangerschap verschilt van persoon tot persoon. Bij vrouwen hebben hormonale factoren en lichamelijke veranderingen mogelijks invloed op het libido, en ook partners moeten wennen aan de situatie en aan de lichamelijke veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt... Het is belangrijk om te communiceren over problemen of twijfels.

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Is vrijen tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor de baby?

Getty_haptonomie_zwangerschap_2023.jpg

© Getty Images

Het is niet waar dat vrijen of een orgasme krijgen tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby. Het is ook niet waarschijnlijk dat seks vroeggeboorte of een miskraam veroorzaakt. Zelfs niet als je al eerder een miskraam hebt gehad. De foetus kan geen schade oplopen of een infectie oplopen als gevolg van geslachtsgemeenschap. Het embryo wordt niet alleen beschermd door de slijmprop, het vruchtwater en de baarmoederwand, maar de baarmoederhals is ook gesloten, zodat sperma de baby niet kan bereiken.
Als een miskraam na geslachtsgemeenschap optreedt, is dit meestal niet de oorzaak. Het kan hoogstens de oorzaak zijn van het voortijdig afstoten van een foetus die zich niet normaal ontwikkelde.

Aan het einde van de zwangerschap kan je arts je echter aanraden om geen geslachtsgemeenschap meer te hebben, omdat je baarmoedermond zich voortijdig heeft geopend. Sperma zou dan de rijping van de baarmoederhals stimuleren (versnellen) en weeën kunnen veroorzaken. 

Lees ook: "Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

Wanneer best geen seks tijdens de zwangerschap?

In bepaalde gevallen zal je arts het afraden om seksuele betrekkingen te hebben tijdens de zwangerschap:

  • als de vliezen zijn gebroken, om het risico op infectie te vermijden
  • bij vaginaal bloedverlies 
  • als je ernstige spataderen hebt rond de vagina
  • als de placenta geheel of gedeeltelijk in de onderbuik is geïmplanteerd of de uitgang van de baarmoederhals bedekt (placenta previa)
  • bij (te) vroege weeën
  • als er een risico is op een vroegtijdige bevalling door de aanwezigheid van prostaglandines (hormonen die de bevalling op gang kunnen brengen) in het sperma.

  • Geen zin in seks tijdens zwangerschap

    Tijdens de eerste drie maanden hebben veel vrouwen minder zin om te vrijen, vooral als het hun eerste zwangerschap is. Verschillende factoren verklaren dit verlies aan libido: hormonale veranderingen, vermoeidheid, misselijkheid, angst om de baby te schaden... De behoefte aan intimiteit en tederheid blijft wel bestaan en kan zelfs versterkt worden.

    Van de vierde tot de zesde maand verandert de bloedstroom naar de genitaliën, waardoor ze gevoeliger worden. De ongemakken van de eerste drie maanden zijn vaak verdwenen. Veel vrouwen krijgen weer zin in seks, maar dit is niet altijd het geval. 

    Tijdens de laatste drie maanden wordt de buik groter, krijgt de blaas het steeds zwaarder te verduren en steekt de vermoeidheid weer de kop op. Het seksueel verlangen neemt daardoor vaak terug af. 

    Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

    Zwanger en pijn tijdens seks

    Waarom kan vrijen pijn doen tijdens de zwangerschap?

    • Omdat de vagina, schaamlippen, clitoris, borsten en tepels gevoeliger zijn, kunnen orgasmes sterker zijn. Na een orgasme kan je buik zelfs pijn doen omdat de spieren in je buik zijn samengetrokken. Dit is niet gevaarlijk. Rustig ademen, een warm bad nemen of een kruik met warm water gebruiken kan je helpen ontspannen.
    • Omdat de vagina korter wordt, kan diepe penetratie met de penis erg gevoelig zijn. Bovendien is de vagina droger tijdens de zwangerschap.
    • De toegenomen druk op de blaas kan geslachtsgemeenschap ook ongemakkelijk maken.
    • Tijdens de zwangerschap kunnen spataderen rond de vagina ontstaan, wat pijnlijk kan zijn.
    • Ook een schimmelinfectie of blaasontsteking door de verandering in zuurgraad van de vagina kan pijn veroorzaken. Raadpleeg je arts als dit gebeurt.

    Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling

    Welke seksstandjes tijdens de zwangerschap?

    Het traditionele standje waarbij de man bovenop ligt, kan praktisch niet meer haalbaar zijn als je buik ronder wordt. Andere seksuele posities zijn dan geschikter. Zoek samen naar een comfortabele positie en neem de tijd om te bespreken wat jullie beiden bevalt.


    Enkele seksstandjes voor tijdens de zwangerschap: 

    • De vrouw bovenop: de vrouw zit gehurkt of geknield bovenop haar partner.
    • Op haar knieën: de vrouw zit op de schoot van haar partner. Als de penis te diep naar binnen gaat, ga dan op een stoel zitten zodat de voeten van de vrouw op de grond staan en zij de beweging kan controleren.
    • Op de rand van het bed: de vrouw zit of ligt op de rand van het bed, met haar partner geknield op de grond voor haar.
    • De man bovenop: als de man op zijn knieën, ellebogen of onderarmen steunt. Op deze manier raakt hij de buik van zijn partner niet.
    • Opzij: van gezicht tot gezicht. De vrouw tilt één been op om haar partner de ruimte te geven.
    • Lepelhouding: beide partners liggen op hun zij, de man achter de vrouw.
    • Op handen en knieën: de vrouw ligt op handen en voeten met haar partner achter zich.

    Een zwangerschap is anderzijds wel een mooi moment om te genieten van andere intieme contacten, zoals knuffelen, elkaar strelen met je handen of mond... Ook zonder penetratie kan seksueel contact volledige voldoening schenken.

    Lees ook: Krijg je hangborsten door borstvoeding?

    Bronnen:
    http://www.kuleuven.be
    http://www.seksualiteit.be
    http://shop.rutgers.nl

    auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
    Laatst bijgewerkt: december 2023

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram