Lichte slaper: waarom wordt mijn baby zo snel wakker?

In dit artikel
Lichte slaper: waarom wordt mijn baby zo snel wakker?

dossier

Wordt je baby wakker bij het minste geluid? Een piepende deur, een krakende vloer, het geluid van de afwas... Wat als je baby een lichte slaper is? Wat kan je doen om de nachten te verbeteren? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het snel wakker worden. We sommen ze op, en geven ook enkele tips.

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

Slaapcyclus baby

123-M-baby-slaap-11-07-22.jpg
In tegenstelling tot volwassenen, die meestal fases van diepe slaap en lichte slaap doorlopen, hebben baby's kortere slaapcycli die gekenmerkt worden door vaker wakker worden. Ze brengen dus meer tijd door in de lichte slaapfase, waardoor ze gevoeliger zijn voor verstoringen. Ze worden wakker bij het minste geluid of wanneer ze zich ongemakkelijk voelen (te warm, te koud, buikpijn, tandpijn, dorst, honger, plasjes, enz.)

Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

Onrijp auditief systeem

Studies hebben aangetoond dat baby's heel snel worden gestoord door geluid tijdens de slaap. Zelfs relatief onopvallende geluiden kunnen hen wakker maken. Men denkt dat deze verhoogde gevoeligheid te wijten is aan de onvolwassenheid van hun gehoorsysteem. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van tien jaar zijn de oren van kinderen namelijk nog in de ontwikkelingsfase, waardoor ze extreem gevoelig zijn.
Sommige kinderen kunnen zelfs overgevoelig zijn voor geluid, of lijden aan hyperacusis. Ze voelen geluiden niet op dezelfde manier als anderen, wat hun slaap natuurlijk beïnvloedt. 

Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Moro-reflex

De moro-reflex is een van de archaïsche reflexen van pasgeborenen en zuigelingen. Het is een onwillekeurige reactie die zuigelingen hebben als reactie op een gevoel van vallen of een hard geluid. Ze strekken hun armen en benen uit en gooien hun hoofd naar achteren voordat ze zichzelf weer ‘opkrullen’. Bij de moro-reflex tijdens de slaap, kan hij of zij wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen. De moro-reflex komt vaakst voor bij baby's tot ongeveer 4 à 6 maanden oud.

Lees ook: Slaapcoach: Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties

Slaapregressie

Slaapregressie is een tijdelijk fenomeen waarbij de baby vaker wakker wordt, meestal gekoppeld aan mijlpalen in de fysieke en mentale ontwikkeling (leren zitten/lopen, taalontwikkeling, verlatingsangst, enz.) 

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

Baby wakker bij het minste geluid: tips

Sommige baby's slapen van nature lichter dan andere. Er is dus niet veel dat je kunt doen om te voorkomen dat ze wakker worden bij het minste geluid. Naarmate je kind ouder wordt, zal zijn slaap geleidelijk verbeteren. Maar in de tussentijd kun je een paar strategieën toepassen:

  • Leg je baby op een rustige, comfortabele plek. Leg je baby in de stilste kamer in huis (de kamer die het verst verwijderd is van geluidsbronnen zoals de keuken, televisie, wasmachine, boilers, enz.) Maak die kamer zo geluidsabsorberend mogelijk: gordijnen, tapijten, meubels, enz. Houd de slaapkamer ook op een aangename temperatuur, gebruik zachte of gedempte verlichting en zorg voor comfortabel beddengoed. 
  • Vermijd plotselinge geluiden of veranderingen in de intensiteit van achtergrondgeluiden. Het kan makkelijker zijn voor je kind om in slaap te vallen en in slaap te blijven als het geluidsniveau constant blijft. Witte ruis of regengeluiden kunnen daarbij helpen. 
  • Voor jonge baby's kan inbakeren een gevoel van veiligheid geven en de bewegingen die worden veroorzaakt door de moro-reflex beperken.
  • Zorg ervoor dat je baby goed gevoed is, een verse pamper heeft en zich goed en comfortable voelt voor het slapengaan. Dit verkleint de kans dat je baby wakker wordt bij het minste geluid.

Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Bronnen:
https://www.enfant-encyclopedie.com
https://www.healthychildren.org
https://www.cambscommunityservices.nhs.uk

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt