Migraine door geuren: wat zijn mogelijke triggers?
dossier
Bepaalde sterke geuren kunnen migraineaanvallen uitlokken bij sommige migrainepatiënten. Dit fenomeen staat bekend als osmofobie. De meest gerapporteerde geurentriggers zijn parfum, sigarettenrook, kookluchtjes, chemicaliën en brandstofluchtjes.
Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?
De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er zijn twee mogelijke verklaringen:
- Geuren kunnen rechtstreeks inwerken op de trigeminuszenuwen, waardoor ontsteking of vernauwing van bloedvaten ontstaat.
- De grootte van de bulbus olfactorius (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor reukinformatie) zou de gevoeligheid voor geuren kunnen beïnvloeden.
Lees ook: Het effect van ademhalingsoefeningen op migraine
Welke geuren zijn een trigger voor migraine?
Een onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports analyseerde de geuren die geassocieerd werden met migraineaanvallen bij 101 migrainepatiënten. Ongeveer 16% leed aan chronische migraine en 84% aan episodische migraine. Een verband tussen geur en migraineaanval werd waargenomen bij 78% van de deelnemers.
De wetenschappers deelden de specifieke geuren in in zes categorieën in:
- vieze geuren
- kookgeuren
- aardoliederivaten
- shampoo en conditioner
- schoonmaakproducten
- parfums, insecticiden en rozengeuren
Meer specifiek zijn dit de resultaten uit het onderzoek: meer dan 50% van de deelnemers gaf aan dat de geur van parfum een migraineaanval uitlokte, vooral bloemengeuren. Daarna volgden tabak (47,5%), wasverzachter (32,7%), lichaamsgeur (32,7%), afval (24,8%), kappersproducten (22,8%), auto's (22,8%) en zweet (19,8%). De geur van citroen, mandarijn of appel bleek nooit een trigger te zijn.
Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?
Wat betreft de soorten migraine bleken deelnemers met chronische migraine gevoeliger voor wasverzachters (met name bloemengeuren), zweet, sokken, koffie, uitwerpselen, braakselgeuren en dierengeuren dan deelnemers met episodische migraine.
Als je weet voor welke geuren je gevoelig bent, kun je proberen aanvallen te voorkomen door de deur uit te gaan, een raam open te zetten of buiten een wandeling te maken. Daarnaast kunnen ook luchtzuiveraars en het goed ventileren van je leefruimtes een gunstig effect hebben.
Lees ook: Hoofdpijn en migraine bij kinderen
Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.news-medical.net
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov