Welke antirimpelcrème en -behandeling werkt echt?
In dit artikel
Welke antirimpelcrème en -behandeling werkt echt?
dossier
Symptomen van huidveroudering zijn onder andere vlekken, donkere kringen, hyperpigmentatie, ruwheid, rimpels en fijne lijntjes en een droge huid. Antirimpelcrèmes met retinol, vitamine C, niacinamide (vitamine B3) en hyaluronzuur beloven de tekenen van veroudering te vertragen of zelfs om te keren. Kan dat? Wat zijn de beste antirimpelcrèmes volgens de wetenschap?
Lees ook: Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid
Antirimpelcrèmes met retinoïden (afgeleid van vitamine A)
Retinoïden vind je in verschillende vormen. Sommige zijn vrij verkrijgbaar, op basis van retinol en zijn min of meer krachtige derivaten (retinolesters, retinaldehyde, retinylester, hydroxypinacolonretinoaat, ethyllactylretinoaat). Voor andere heb je een voorschrift nodig. Zo wordt retinoïnezuur (tretinoïne, adapalene) vaak voorgeschreven om acne te behandelen, maar het wordt ook gebruikt om rimpels te verminderen.
Effecten van retinol op de huid
Veroudering kan bijdragen aan het progressieve verlies van vitamine A, retinol, dat van nature aanwezig is in de huid. Topische retinoïden stimuleren de collageenproductie:
- Ze verbeteren de zichtbaarheid van fijne rimpels aanzienlijk en voorkomen het verschijnen van nieuwe rimpels.
- Ze maken de huid stevig, glad en elastisch.
- Ze verbeteren de zichtbaarheid van huidporiën en verlichten acne (adapalene en tretinoïne).
- Het duurt 4 tot 12 weken voordat deze effecten merkbaar zijn.
Bijwerkingen van retinol
Topische retinoïden zijn irriterend. Ze kunnen roodheid en een droge huid veroorzaken en kunnen dus best geleidelijk worden gebruikt (in eerste instantie om de 3 dagen) om te zien hoe de huid reageert. Combineer ze zeker niet met andere irriterende middelen. Retinoïden zijn ook fotosensibiliserend. Ze maken de huid gevoeliger voor UV-stralen. Gebruik ze daarom in combinatie met SPF 30 of breng ze 's nachts aan.
Lees ook: Ouderdomsvlekken of levervlekken (Lentigo)
Vitamine C serum
Vitamine C heeft een antioxiderende werking, en beschermt de huid tegen de agressie van vrije radicalen. Kies voor serums met een concentratie vitamine C (bijv. L-ascorbinezuur) tussen 10 en 20%. Ze worden idealiter verpakt in een goed afgesloten flesje om te voorkomen dat de antioxidanten afbreken bij contact met zuurstof en licht.
Effecten van vitamine C serums
Onderzoek heeft aangetoond dat plaatselijk gebruik van vitamine C gedurende ten minste drie maanden de volgende effecten heeft:
- gladdere, minder gerimpelde huid
- verheldering van de huid en vermindering van bruine vlekken
- verbeterde hydratatie van de opperhuid
Vitamine C kan ook helpen bij het bestrijden van UV-schade (in combinatie met breedspectrum zonnecrèmes).
Bijwerkingen van vitamine C serums
Bij het eerste gebruik kun je een licht tintelend gevoel op de huid voelen. Breng het product in het begin slechts om de 2 dagen aan en verhoog de frequentie alleen als je het vitamine C serum goed verdraagt. Als de irritatie aanhoudt, stop dan met het gebruik van het product.
Lees ook: Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?
Niacinamide (vitamine B3)
Niacinamide, of vitamine B3, werkt in op de fundamentele biochemische reacties in huidcellen. Het heeft krachtige antioxiderende eigenschappen en ontstekingsremmende effecten. Het bevordert de aanmaak van collageen en elastine.
Effecten van niacinamide
Onderzoek heeft aangetoond dat tweemaal daags plaatselijk aanbrengen van niacinamide (concentratie 5%) sproeten en zonnevlekken binnen 4 weken verminderde. Volgens andere onderzoeken verminderde niacinamide roodheid en vergeling van de huid. De stof is ook effectief tegen acne (talgregulerende en antimicrobiële eigenschappen) en rimpels.
Bijwerkingen van niacinamide
Topische niacinamide lijkt goed verdragen te worden, zonder ernstige bijwerkingen. In sommige gevallen kan wat roodheid of trekkerigheid optreden.
Lees ook: Moet je je ontschminken als je geen make-up op hebt ?
Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een stof die van nature aanwezig is in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de hydratatie van de huid (het houdt water vast) en geeft volume aan het gezicht. De synthese ervan vermindert met de jaren, wat bijdraagt tot het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels, een ‘slapper’ gezicht. Dit tekort aan hyaluronzuur kan worden verholpen door injecties (esthetische geneeskunde) of cosmetische behandelingen.
Effecten van hyaluronzuur
De doeltreffendheid van hyaluronzuur als antirimpelbehandeling is vooral bewezen door injecties. Het effect is zichtbaar maar tijdelijk (duurt tot 18 maanden). Hoewel de producten die je op je huid aanbrengt niet de resultaten van een injectiebehandeling kunnen nabootsen, werken ze wel goed om de huid diepgaand gehydrateerd te houden en de genezing te bevorderen.
Bijwerkingen van hyaluronzuur
Het is niet ongewoon dat hematomen, oedeem en roodheid optreden na de behandeling.
Lees ook: Hyaluronzuur (injectie) houdt huid en gewrichten soepel
Alfahydroxyzuren (AHA's)
Met het ouder worden, vernieuwen de huidcellen zich niet meer zo goed als vroeger. De huid wordt dikker en ruwer. Alpha-hydroxyzuren (AHA's), zoals glycolzuur of melkzuur, zijn natuurlijke stoffen die afschilfering van het bovenste huidoppervlak veroorzaken.
Effecten van AHA's
Volgens de wetenschap verbeteren AHA's de huidtextuur (gladder), stimuleren ze de collageensynthese en corrigeren ze de teint van de huid. Regelmatig gebruik kan fijne lijntjes, huidvergeling en pigmentvlekken verbeteren.
Bijwerkingen van AHA's
De meest voorkomende bijwerking is roodheid, die kan verergeren door gelijktijdig gebruik met andere irriterende producten. AHA's mogen niet worden gecombineerd met stoffen als retinol, vitamine C, BHA (bètahydroxyzuren) of niacinamide.
Je kan op veilig(er) spelen als het product een AHA-concentratie heeft van 10% of minder. Begin met een lagere concentratie en verhoog geleidelijk om je huid de kans te geven zich aan te passen.
Studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van AHA's op de huid leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor UV-stralen (verergering van zonnebrand en celbeschadiging). Breng de behandeling daarom 's avonds aan en bescherm jezelf overdag tegen de zon.
Lees ook: Fillers: rimpels en fijne lijntjes in het gezicht verminderen
Tips en advies voor het gebruik van antirimpelcrèmes
- Het is belangrijk om de instructies zorgvuldig op te volgen en de waarschuwingen op het etiket in acht te nemen wanneer je een cosmeticaproduct gebruikt.
- Bescherm jezelf elke dag tegen UV-stralen, want deze zijn de eerste effectieve behandeling tegen huidveroudering.
- Test een product altijd op een klein stukje huid voordat je het op een groot oppervlak aanbrengt.
- Stop met het gebruik van je antiverouderingsproduct als je symptomen krijgt, of gebruik het minder vaak.
- Als dit de eerste keer is dat je actieve ingrediënten gebruikt, breng dan één stof tegelijk aan en kijk hoe je huid reageert. Als ze goed reageert, kun je proberen de producten te combineren.
- Raadpleeg een dermatoloog als je diepe rimpels, een verslapte huid of andere huidaandoeningen wilt behandelen.
Lees ook: Facelift: Wat is een macs-lift of minilift?
Welke antirimpel werkstoffen kunnen niet gecombineerd worden?
Je kunt niacinamide combineren met retinol, vitamine C, AHA's of hyaluronzuur.
Je kunt hyaluronzuur combineren met retinol, niacinamide, vitamine C, AHA's en BHA's.
Lees ook: Pigmentvlekken verwijderen: wat zijn de opties?
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: augustus 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.