Natuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?

dossier

Bestaat er een wondermiddel tegen eczeem? Voedingssupplementen op basis van visolie, zink, vitaminen en probiotica worden soms aangeprezen om opflakkeringen van eczeem te verlichten. Maar wat zegt de wetenschap hierover? De American Academy of Dermatology Association (AAD) zet de puntjes op de i. 

Lees ook: Welke soorten eczeem zijn er?

Olie als natuurlijke behandeling voor eczeem

Getty_omega3_zalm_visolie_2023.jpg
  • Visolie: Volgens verschillende onderzoeken kan visolie helpen om het niveau van leukotrieen B4 te verlagen, een ontstekingsstof die een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. De auteurs benadrukken echter dat er goed opgezette, grootschaligere onderzoeken nodig zijn om deze resultaten te bevestigen.
  • Teunisbloemolie: Deze olie bevat (net als borage olie) GLA, een ontstekingsremmend vetzuur. Eén onderzoek toonde aan dat suppletie met teunisbloemolie de droogheid en jeuk die gepaard gaan met eczeem aanzienlijk verbeterde. Andere onderzoeken boekten echter niet dezelfde resultaten.
  • Borage olie: er is geen bewijs dat borage olie effectief is tegen eczeem.

Mogelijke risico's: deze oliën zijn niet compatibel met antistollingsbehandelingen en bepaalde andere medicijnen. Als je te veel olie consumeert, kan je last krijgen van diarree, misselijkheid of maagklachten. Hoge doses visolie kunnen giftig zijn voor iedereen als ze vitamine A bevatten.

Lees ook: Eczeem: oorzaken, symptomen en behandeling

Probiotica als natuurlijke behandeling voor eczeem

  • Sommige onderzoekers stellen dat probiotica kunnen voorkomen dat het immuunsysteem de huidbarrière aanvalt of de ontsteking van eczeem kunnen verminderen door het evenwicht van de darmmicrobiota te herstellen.
  • Er zijn klinische onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van probiotica bij eczeempatiënten, maar de resultaten zijn niet overtuigend. Elke persoon heeft namelijk een unieke microbiota, zoals een vingerafdruk, dus de exacte probiotische behoeften verschillen van persoon tot persoon. Daarom is het moeilijk om algemene conclusies te trekken over de voordelen van probiotica bij eczeem.
  • Studies hebben een verbetering van de symptomen aangetoond bij mensen die de probioticastammen Lactiplantibacillus plantarum, Lactobacillus salivarius of Lactobacillus acidophilus kregen. De steekproefgrootte was echter te klein om de voordelen voor eczeem te bevestigen. Verder onderzoek is nodig. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?

Vitaminen en mineralen als natuurlijke behandeling voor eczeem

Sommige onderzoeken suggereren echter dat een tekort aan vitamine C en vitamine D eczeem kan verergeren. 

  • Vitamine D: Vitamine D-suppletie lijkt een gunstig (maar waarschijnlijk beperkt) effect te hebben op atopische dermatitis. Het kan vooral nuttig zijn in de winter.
  • Vitamine C: verder onderzoek is nodig om het effect van vitamine C-suppletie op eczeem aan te tonen.
  • Vitamine E: een licht positief effect. Eén studie suggereert dat de combinatie van vitamine E en vitamine D vooral de symptomen verbetert.
  • Vitamine B6: maakt geen verschil
  • Vitamine B12 crème: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat plaatselijke toepassing van vitamine B12 effectief is tegen eczeemsymptomen bij volwassenen en kinderen.
  • Zink: geen verschil

Mogelijke gevaren: sommige vitamines, zoals vitamine D en E, blijven lang in het lichaam. De hoeveelheid vitamines kan zich dus ophopen en toxische effecten hebben, vooral bij kinderen. Raadpleeg je arts voordat je vitaminesupplementen neemt. Sommige vitamines zijn niet compatibel met antistollingsmiddelen.

Lees ook: Hoe je huid beschermen bij eczeem?

Pas op voor de risico's van voedingssupplementen

Onderzoek heeft tal van veiligheidsproblemen aan het licht gebracht bij het gebruik van voedingssupplementen voor de behandeling van eczeem bij kinderen. Voordat je zelf een supplement neemt of aan je kind geeft, kan je best met je dermatoloog overleggen. Er kunnen (soms ernstige) bijwerkingen optreden wanneer je bepaalde voedingssupplementen tegelijk met bepaalde geneesmiddelen neemt. Supplementen kunnen ook allergieën veroorzaken of de doeltreffendheid van andere behandelingen verminderen.


Lees ook: Droge huid en eczeem bij baby en kind

Behandeling van eczeem: pas op voor triggers

Getty_eczeem_arm_20241.jpg

© Getty Images

Eczeem is een chronische aandoening waarvoor geen wondermiddel bestaat. Voordat je een behandeling overweegt, is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van je eczeemopflakkeringen. Als je weet welke irriterende stoffen er in je dagelijkse omgeving aanwezig zijn, kun je de aandoening beter beheersen, of je nu traditionele medicijnen, alternatieve therapieën of beide gebruikt.
Hier is een lijst met mogelijke triggers: 

  • Een droge huid: water, zon, kou en droge lucht kunnen de huid uitdrogen. Het is belangrijk om de huid te hydrateren met geschikte crèmes. 
  • Emotionele stress, nervositeit en angst kunnen eczeem uitlokken, maar we weten niet precies waarom.
  • Metalen: nikkel, kobalt, chloride, koper, goud enz. kunnen atopische dermatitis veroorzaken.
  • Allergene stoffen: dierenharen, pollen, huisstofmijt, koemelk, pinda's, soja, sigarettenrook, kakkerlakken, enz.)
  • Vochtigheid en water: langdurige blootstelling aan warm water, chloor, zout water, huidgisten en bacteriën die onder de huid woekeren (Staphylococcus aureus). 
  • Chemicaliën: amidoamine, bacitracine, benzalkoniumchloride, benzofenonen, zwarte rubber, cinnamaten, cocamidopropyl betaïne, colofonium, natriumlaurylsulfaat, alcoholderivaten, parabenen, enz.
  • Huidletsels: wonden, littekens, zonnebrand, schrammen, enz.
  • Textiel: niet-organische materialen zoals polyester en latex. Organische materialen met een ruwe textuur, zoals wol, kunnen de aangetaste delen van de huid ook irriteren.

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Bronnen:
https://www.aad.org
https://www.webmd.com
https://nationaleczema.org
https://www.tandfonline.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://waojournal.biomedcentral.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://anndermatol.org

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt