‘Yoghurt eten tegen stress, angst en depressie’

dossier

Alsmaar meer studies bewijzen dat er een belangrijke link bestaat tussen onze hersenen en onze darmen. Die verbinding, de zogenaamde hersen-darm-as, werkt in twee richtingen. Dat betekent dat signalen vanuit de hersenen naar de darmen worden gestuurd en omgekeerd. 

Dit complexe communicatiesysteem kan verklaren waarom mensen met depressie of angst ook vaak last hebben van gastro-intestinale aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn. Maar het roept ook de vraag op: kunnen we met voeding onze mentale gezondheid een boost geven? 

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Het effect van stress op de darmgezondheid

Getty_hersen_darm_2024.jpg

© Getty Images

De darmflora, of het microbioom, is een verzameling van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, die in het spijsverteringskanaal van mensen leven. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in de spijsvertering, het immuunsysteem en het metabolisme. De diversiteit van de bacteriën is essentieel voor een gezonde darmfunctie.  

Factoren zoals genetica, leeftijd, geslacht, dieet en stressniveau kunnen echter de samenstelling van het microbioom beïnvloeden. Zo verhoogt chronische psychologische stress de doorlaatbaarheid van de darmwand, wat betekent dat bacteriën en toxinen in de bloedsomloop kunnen lekken. Dit fenomeen, ook wel leaky gut genoemd, leidt tot ontstekingsreacties in het lichaam. 

Mensen die lijden aan chronische stress kunnen ook een vermindering zien in de nuttige bacteriën in hun darmen, zoals Lactobacillus. Dit maakt hen vatbaarder voor infecties. Bovendien kan het de negatieve effecten van stress op het immuunsysteem versterken. 

Lees ook: Zo krijg je gezonde darmen


Hoe de hersenen en het microbioom precies met elkaar communiceren is tot hiertoe nog niet allemaal opgehelderd. Maar Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben een heel interessant mechanisme ontdekt dat verklaart hoe het komt dat onze mentale toestand, het stressniveau dus, onze darmgezondheid kan beïnvloeden.

Bio-ingenieur en auteur van verschillende boeken rond voeding prof. ir. De Maerteleire vat de studie voor ons samen: “De onderzoekers vonden een connectie tussen de hersenen en de klieren van Brunner.  Deze organen bevinden zich in het bovenste deel van de dunne darm (d.i. de twaalfvingerige darm of duodenum) en scheiden het eiwit mucine af, een belangrijk bestanddeel van het slijm dat de darmwanden bekleedt. Het slijm is nodig om de integriteit van de darmwand te vrijwaren maar is ook een ‘woonplaats’ voor nuttige darmbacteriën. Ze stelden vast dat de hersenen de activiteit van de klieren van Brunner regelen via een grote zenuw, de nervus vagus (de ‘zwervende zenuw)."

Lees ook: De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid

Getty_hersenen_amygdala_limbisch_2024.jpg

© Getty Images / amygdala en het limbisch systeem

"De nervus vagus stuurt signalen vanuit de hersenen naar verschillende organen zoals het hart en het spijsverteringsstelsel. Het is een belangrijk onderdeel van het parasympatische zenuwstelsel  en speelt ook een rol bij rust en relaxatie. De onderzoekers vonden dat deze grote zenuw de klieren van Brunner verbindt met de amygdala. De amygdala is een kleine amandelvormige structuur in de hersenen. Het is onderdeel van een groter netwerk, het limbisch systeem. Als het aankomt op overleving, zijn de amygdala en het limbisch systeem extreem belangrijk. Het zijn delen van de hersenen die automatisch gevaar detecteren. Maar ze spelen ook een rol bij gedrag, emotionele controle en iets aanleren. Angst en chronische stress zorgen ervoor dat de amygdala minder actief wordt en minder signalen naar de nervus vagus stuurt. Het directe gevolg is dat de klieren van Brunner minder slijm afgeven, wat de samenstelling van de darmflora beïnvloedt en waardoor het immuunsysteem minder goed werkt.”

Lees ook: Stimulatie nervus vagus: welke oefeningen kan je doen?

Chronische stress is dus nefast voor ons immuunsysteem?

Prof. De Maerteleire: “70% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. De resultaten kunnen helpen verklaren waarom chronische (psychosociale) stress de kans op ontstekingen en infecties vergroot. Om de gevolgen van stress teniet te doen, zou je dus de werking van de amygdala in de hersenen moeten stimuleren. En tijdens onderzoek heeft men inderdaad gezien dat het stimuleren van de amygdala bij gestreste muizen volstond om de effecten van stress op hun darmmicrobioom en immuniteit volledig om te keren. Eén van de manieren om dit te doen is het eten van probiotica. Wanneer de onderzoekers aan de gestreste muizen probiotica gaven bleek dit de negatieve effecten van stress te minderen.”

De rol van probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die onder meer te vinden zijn in yoghurt, kefir, skyr, karnemelk en andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Ze spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de barrièrefunctie van de darmwand en het verminderen van ontstekingen. 

Prof. De Maerteleire: “De dagelijkse consumptie van probiotica (minstens 100 gram per dag) kan de samenstelling van het microbioom in gunstige zin veranderen zodat, door de link tussen de klieren van Brunner in de darmen en de amygdala in de hersenen, symptomen van angst en psychosociale stress en depressie kunnen worden verminderd.” 

Lees ook: Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Moeten we dan met z’n allen meer yoghurt eten?

Prof. De Maerteleire: “Regelmatige consumptie van yoghurt en andere gefermenteerde voedingsmiddelen kan inderdaad helpen om de diversiteit van de darmflora te vergroten en ontstekingen te verminderen.” 

Hoewel probiotica een positief effect kunnen hebben, zijn ze natuurlijk geen vervanging voor professionele behandeling van psychische aandoeningen. Bij ernstige klachten is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een arts of therapeut.

Bronnen:
https://www.who.int
Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E, Wakefield S.(2017). Gut microbiota's effect on mental health: the gut-brain axis.; Clin Pract.;7:987.
Alexander Muacevic and John R Adler (2023). The Benefits of Prebiotics and Probiotics on Mental Health. Cureus.; Aug; 15(8): e43217.
Cryan JF, Dinan TG. (2012). Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. Nat Rev Neurosci.;13:701–712.
Abdul-Aziz MA, Cooper A, Weyrich LS. (2016). Exploring relationships between host genome and microbiome: new insights from genome-wide association studies. Front Microbiol.;7:1611. 
Kiecolt-Glaser JK, Derry HM, Fagundes CP. (2015). Inflammation: depression fans the flames and feasts on the heat. Am J Psychiatry.;172:1075–1091. 
Liang L, Saunders C, Sanossian N. (2023). Food, gut barrier dysfunction, and related diseases: a new target for future individualized disease prevention and management. Food Sci Nutr. ;11:1671–1704. 
Valkanova V, Ebmeier KP, Allan CL. (2013). CRP, IL-6 and depression: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. J Affect Disord.;150:736–744.
Cryan, J.F. · Dinan, T.G. (2012). Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. Nat. Rev. Neurosci.; 13:701-712
Bailey, M.T. · Coe, C.L. (1999). Maternal separation disrupts the integrity of the intestinal microflora in infant rhesus monkeys. Dev. Psychobiol.; 35:146-155
Bravo, J.A. · Forsythe, P. · Chew, M.V. (2011). Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. Proc. Natl. Acad. Sci. USA.; 108:16050-16055
Hao Chang et al. (2024). Stress-sensitive neural circuits change the gut microbiome via duodenal glands. Cell; . 2024 Sep 19;187(19):5393-5412.e30.
https://my.clevelandclinic.org


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt