Heb je last van kerstmis- of eindejaarsstress?
![unsplash_kerst_versiering_kerstboom.jpg](https://image.gezondheid.be/unsplash_kerst_versiering_kerstboom.jpg)
dossier
De kerst- en eindejaarsperiode is voor veel mensen een van de drukste en meest stresserende periodes van het jaar. Het plannen en koken van het kerstdiner vraagt veel tijd, maar ook het schoonmaken en versieren van de woning, het zoeken van een gepaste outfit én het vinden van de juiste cadeautjes.
De kerstperiode kan ook om andere redenen een mentaal belastende periode zijn, bijvoorbeeld omdat men zich alleen voelt, omdat men terugdenkt aan onprettige gebeurtenissen tijdens het afgelopen jaar, omdat men treurt om geliefden die in het voorbije jaar zijn verdwenen, omdat men de balans van het voorbije jaar opmaakt, enzovoorts.
Die eindejaarsstress heeft vaak ook een negatieve impact op onze nachtrust. In combinatie met ongezonder leefgewoonten (minder beweging, meer alcohol...) maakt dat dat mensen minder weerstand hebben en vatbaarder worden voor infecties, een hogere bloeddruk hebben, meer last hebben van hoofdpijn en maagklachten, enzovoorts.
Herken je je in dit verhaal? Op diverse websites van gereputeerde organisaties zijn tips te vinden om beter om te gaan met deze zogenaamde kerstmis-stress. We pikken er de voornaamste uit.
Lees ook: Feestelijke recepten: snel klaar & stress proof kerst- of eindejaarsmenu
Tips tegen eindejaarsstress
![123-vr-stress-kerst-12-17.jpg](https://image.gezondheid.be/123-vr-stress-kerst-12-17.jpg)
- Begin op tijd met de planning en voorbereiding van de eindejaarsfeesten zodat je niet alles op het laatste ogenblik moet doen.
- Probeer niet om alles zelf te doen, maar schakel kinderen, partner, familie of vrienden in om de kerstboom te versieren, geschenken uit te kiezen, het kerstdiner voor te bereiden...
- Maak een budget op over hoeveel je kan en wil spenderen aan je eindejaarsaankopen en houd je aan dat budget. Maak van kerst geen cadeautjeswedstrijd. Het gaat om de attentie, niet om het prijskaartje.
- Wees realistisch. Probeer jezelf bijvoorbeeld niet te overtreffen in de keuken. Maak het niet te ingewikkeld, maar kies voor gerechten waarmee je vertrouwd bent, die je eventueel vooraf kunt bereiden. Niet alles hoeft 'perfect' te zijn en aanvaard dat er wel eens iets mis kan lopen. Aanvaard ook dat dingen kunnen veranderen. Bijvoorbeeld dat je volwassen kinderen eigen plannen hebben met kerstmis.
- Leer neen te zeggen. 'Ja' zeggen wanneer je eigenlijk 'neen' wilt zeggen, kan erg vermoeiend en frustrerend zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar elk feestje te gaan als u daar geen zin in hebt, of elk jaar opnieuw tijd door te brengen met vervelende familieleden of collega's.
- Een kerstdiner is niet de ideale gelegenheid om al langer sluimerende conflicten of problemen uit te praten, zeker niet als iedereen al wat gedronken heeft.
- Maak tijd voor jezelf. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende slaapt. Maak af en toe een wandeling, neem wat tijd om te lezen of naar muziek te luisteren. Plan een rustige dag alleen of met je partner.
- Erken en neem tijd voor je gevoelens. Je hoeft niet geforceerd opgewekt te zijn tijdens de eindejaarsperiode. Het is normaal dat je bijvoorbeeld rouwt om iemand die recent overleden is, of dat je je als alleenstaande in deze periode extra eenzaam kan voelen. Praat erover met je familie of vrienden.
- Drink niet te veel alcohol tijdens de kerstdagen, probeer ook tijdens deze feestelijke periode gezond te eten en probeer elke dag een beetje te bewegen.
Lees ook: Let op: hulst en maretak zijn giftig
Lees ook: Let op: kerstster is giftig
Bronnen:
www.apa.org
www.mayoclinic.org
www.hopkinsmedicine.org