Hoe kan je verschillende groenten en fruit best bewaren?

dossier

Op welke manier worden verse groenten en fruit het best bewaard om optimaal van de voedingsstoffen maar ook van de lekkere smaak te kunnen genieten? Je vindt hieronder een lijst met bewaartips voor heel wat soorten groenten en fruit.


Lees ook: Groenten en fruit: hoe vers is vers?

Ethyleenproductie: Sommige vruchten, zoals tomaten, rijpe appelen en kiwi's, produceren veel ethyleen, een natuurlijk rijpingshormoon dat andere groenten en fruit (vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons) sneller kan doen bederven. Bewaar deze daarom apart. 

Gesneden groenten: Gebruik gesneden groenten bij voorkeur dezelfde dag om verlies van vitaminen en versheid te minimaliseren. 

Voorverpakte groenten: Houd rekening met de houdbaarheidsdatum op de verpakking en bewaar ze volgens de aangegeven instructies. 

Lees ook: Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?

Bewaren in de koelkast (3-7°C)

Getty_groenten_fruit_groenteboer_2025.jpg

© Getty Images

Bewaar deze producten bij voorkeur in de groentelade en/of op de twee hoogste rekken van de koelkast.

Groenten

Andijvie, asperges (bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek), bladselderij, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, prei, schorseneren, spruiten, sla (alle soorten), spinazie, witloof, wortelen met loof

Fruit

Aardbeien, bessen, frambozen en ander klein fruit, appelen (niet samen met andere groenten en fruit vanwege ethyleenproductie), peren (niet samen met groenten, appelen en klein fruit),

Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

Bewaren in een koele berging (8-15°C)

Voor groenten die in een koele berging worden bewaard, is een goed geventileerde en donkere ruimte ideaal om bederf te voorkomen. 

Groenten

Bonen (alle soorten) en doperwten, courgettes, knolselderij, komkommer, koolsoorten (rode, groene, witte), paprika's (rode, groene, gele), tomaten (los of in tros; niet samen met aubergines, courgettes en komkommers vanwege ethyleenproductie, uien, bewaarwortelen

Fruit

Citrusvruchten, kiwi's (niet samen met andere groenten en fruit vanwege ethyleenproductie)

Lees ook: Is het schadelijk als je kind geen of te weinig groenten eet?

Bewaren op kamertemperatuur (vanaf 12°C)

Groenten

Aubergines (niet samen met tomaten vanwege ethyleenproductie)

Fruit

Bananen, tropische vruchten

Lees ook: Welke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?

Hoelang kan je groenten bewaren?

Hoe lang je verse groenten kunt bewaren is afhankelijk van de soort. Hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan.

  • bladgroenten: 1 tot 2 dagen
  • sperziebonen, wortelen en broccoli: 3 tot 5 dagen
  • aubergines, courgettes, paprika's en winterwortels: 5 tot 7 dagen
  • witloof en bloemkool: 7 tot 10 dagen
  • komkommer en tomaten: 1 tot 2 weken


Gesneden groenten gebruik je best nog dezelfde dag. Bij voorverpakte groenten geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking.


Lees ook: Mag je spinazie opnieuw opwarmen?

Bronnen:
https://www.nice-info.be
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram