Wat houdt de job van een logopedist juist in? En klopt het dat een logopedist ook kinderen met leerproblemen begeleidt? Logopedist Jolanke De Graeve geeft tekst en uitleg.
Hoewel stotteren in veel gevallen goed behandeld kan worden, is er nog geen eenduidige remedie tegen de spraakstoornis. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers geven stotteraars nu nieuwe hoop met een studie uitgevoerd op zangvogels.
Met behulp van deze screeninglijst voor stotteren (SLS) kan je nagaan of je de haperingen in het spreken bij je kind (van 2 tot 6 à 7 jaar) ernstig moet nemen en of je al dan niet een huisarts of logopedist moet raadplegen.
Op 22 oktober is het internationale stotterdag. Maar liefst 5% van de bevolking stottert als kind en bij 1% ontwikkelt het stotteren zich tot een blijvende stoornis.
Ondertussen is het mondmasker niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar hoe zit het dan met de spraakverstaanbaarheid? Het is voor velen nog steeds wennen om te communiceren met zo’n mond-en-neus-bedekking. Hoe maak je je duidelijk met zo’n kapje op?
In België zijn er ongeveer 100 000 mensen die stotteren. Stotteren of mondelinge onzekerheid is voor deze mensen niet enkel een spraakstoornis, maar een parttime handicap. Het heeft vergaande sociale, emotionele en soms zelfs fysiologische gevolgen.
Dat jouw gezondheid belangrijk is, moeten we je niet meer vertellen. Maar denk je ook aan de gezondheid van jouw stem? Wij geven je een reeks tips om jouw stem in optimale conditie te houden.
Het is belangrijk om stotteren bij jonge kinderen meteen te behandelen. De ernst van stotteren heeft bij jonge kinderen geen invloed op hun levenskwaliteit, maar bij volwassen wel. Dat blijkt uit onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles bij een beperkt aantal deelnemers.
Stotteren is blijven haperen bij het spreken. Kinderen die stotteren herhalen lettergrepen of woorden en blijven hangen bij een klinker of medeklinker.
Taalproblemen bij jonge kinderen kunnen eerder opgespoord worden. Dankzij een nieuwe vragenlijst ontwikkeld aan het Universitair Medisch Centrum Groningen is in drie minuten vast te stellen of zij mijlpalen in hun taalontwikkeling bijtijds bereiken.