symptomen

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 24/10/2016

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Video: Gordelroos

Video: Gordelroos
video 20/10/2016

Wist je dat gordelroos door hetzelfde virus wordt veroorzaakt als waterpokken? In deze animatie leggen we je meer uit over het ontstaan van de huidaandoening.

lees meer »

Beeldschermwerk en oogklachten

dossier 6/10/2016

Door het werken met beeldschermen kunnen klachten ontstaan. Welke zijn de die, wat zijn de gevolgen en de gezondheidsrisico's? Welke beschermende maatregelen bestaan er?

lees meer »

Video: Appendicitis

Video: Appendicitis
video 6/10/2016

Een blindedarmontsteking of appendicitis gaat gepaard met hevige buikpijn, maar dat is niet het enige symptoom.

lees meer »

Daarom doet een snee van papier zoveel pijn

nieuws 6/10/2016

Een stuk papier is een onschuldig voorwerp, tot je met de zijkant in het topje van je vinger snijdt. Journalist Jason Goldman van de Britse omroep BBC zocht uit hoe het komt dat net deze sneetjes zo venijnig zijn.

lees meer »

Met deze tip wordt opstaan makkelijker

nieuws 4/10/2016

Op de snooze-knop drukken, je nog een keer omdraaien en uiteindelijk toch met veel moeite uit bed rollen is geen goede manier om aan je werkdag te beginnen. Schrijfster en psychologe Amy Cuddy, verbonden aan de universiteit van Harvard, zegt hoe opstaan makkelijker wordt.

lees meer »

Zindelijk worden: potje of toilet?

Zindelijk worden: potje of toilet?
nieuws 14/09/2016

Elk eenvoudig potje is goed op voorwaarde dat: uw kindje stevig zit (niet wankel of wiebelen) beide voetjes op de grond steunen de knietjes op gelijke hoogte als de heupen staan of ietsje hoger.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Oefeningen tegen rugpijn

dossier 8/09/2016

Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal tegenaangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet.

lees meer »

Voedingstips bij wagenziekte

Voedingstips bij wagenziekte
dossier 3/07/2016

Het zal je maar overkomen: je bent net goed op weg met de wagen en plots krijgt één van je (mede)passagiers af te rekenen met braakneigingen en kleurt die wel heel bleek.

lees meer »

Zeven manieren om klaarwakker te worden zonder koffie

nieuws 9/06/2016

Voor velen onder ons is een kop koffie de manier om goed wakker te worden. Dat hoeft niet te betekenen dat wie geen koffie lust de hele dag moe hoeft te zijn. Wetenschappers van het YouTube-kanaal AsapSCIENCE leggen aan de hand van een geïllustreerde video uit welke zeven manieren even goed werken om fris te worden.

lees meer »

Beschermt kinderdagverblijf kinderen tegen buikgriep?

Beschermt kinderdagverblijf kinderen tegen buikgriep?
nieuws 3/06/2016

Kinderen die tijdens het eerste levensjaar naar een kinderdagverblijf gaan, hebben vaker acute buikgriep (gastro-enteritis) in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet naar de opvang gaan. Maar vanaf de leeftijd van drie jaar zien we het omgekeerde: dan hebben kinderen op het kinderdagverblijf minder buikgriep dan kinderen die thuis blijven.

lees meer »

Wat is beroepsastma?

Wat is beroepsastma?
dossier 2/06/2016

Ongeveer 10 à 15 % astmagevallen bij volwassenen ontstaat op het werk door een stof waarmee u vaak in contact komt. Beroepsastma treft vooral jonge mensen tussen dertig en veertig jaar oud. Niet meer in contact komen met de veroorzakende stof is de enige goede oplossing voor een bewezen beroepsastma.

lees meer »

Minder antibiotica nodig bij behandeling hoestklachten

nieuws 26/05/2016

Onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen toont aan dat bij luchtweginfecties vaak onnodig antibiotica worden voorgeschreven. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgt er voor dat vele bacteriën niet langer gevoelig zijn voor antibiotica.

lees meer »

Pulmonale hypertensie (PH)

dossier 12/05/2016

PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten. PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.

lees meer »

Zuurstoftherapie op reis: wat moet u doen?

nieuws 6/05/2016

Veel mensen met een longziekte zoals COPD, mucoviscidose of pulmonale hypertensie, hebben een zuurstofgebrek in het lichaam omdat ze onvoldoende zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Met zuurstoftherapie kan extra zuurstof langs de neus en/of mond worden ingeademd.

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!

Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!
nieuws 25/04/2016

Elk jaar worden in ons land gemiddeld 300 tot 350 gevallen van malaria geregistreerd, waarvan één à twee met dodelijke gevolgen. Begin dit jaar is nog een stewardess van Brussels Airlines na een kort verblijf in Kameroen overleden aan de gevolgen van malaria.

lees meer »

Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan Lyme zijn

Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan Lyme zijn
nieuws 20/04/2016

De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse RIVM.

lees meer »

App om dichtstbijzijnde toilet te vinden

App om dichtstbijzijnde toilet te vinden
nieuws 6/04/2016

De Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) en Association Crohn-RCUH asbl lanceren in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AbbVie de WC ASAPP: een mobiele applicatie die je via geolokalisatie naar het dichtstbijzijnde toilet gidst.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram