Thermisch ondergoed in de winter
nieuws
Wie veel sport of zware handenarbeid verricht, kent ongetwijfeld het fenomeen: je raakt bezweet, je katoenen onderhemdje wordt nat en als je even stopt, sta je te rillen van de kou.
Met thermisch ondergoed kan je dat euvel voorkomen. Het voert het vocht snel weg van het lichaam naar een volgende kledinglaag en droogt in een handomdraai. Het is daardoor warm en het ademt mee.
Modern thermisch ondergoed bestaat meestal uit kunststof zoals polyester en polypropyleen (met merknamen als Trevira, Thermastat, Dacron, Thermax, Coolmax, Capilene e.a.), eventueel in combinatie met andere kunstvezels of natuurvezels zoals (Merino)wol. Er bestaan ook merken die alleen Merinowol of een andere wollen vezel gebruiken.
Meestal bestaan er verschillende ‘gewichtsklassen’ naargelang het type activiteit en de weersomstandigheden. Er bestaan ook verschillende modellen voor mannen en vrouwen, niet alleen qua pasvorm maar ook qua bescherming. Mannen en vrouwen koelen verschillend af, de dikkere isolatie moet bij dameskleding op andere plaatsen aangebracht worden dan bij herenkleding.
Meestal krijgt het thermisch ondergoed een antibacteriële behandeling of coating om vervelende geurtjes te voorkomen. Maar zelfs dan is het nodig dat het (met uitzondering van producten uit merinowol) na elk gebruik wordt gewassen.
Thermisch ondergoed is niet alleen aan te raden voor mensen die in extreme weersomstandigheden verblijven of extreme sporten beoefenen, maar eigenlijk voor elke amateursporter die ’s winters gaat fietsen, skieën, trekken, enz. Ook wie regelmatig buiten werkt, kan er zijn voordeel mee doen.
Om een perfect vochtregulerend vermogen te bekomen bouw je je kleding het beste in 3 lagen op: thermisch ondergoed als basislaag, een tweede laag voor de warmte en een derde ademende, maar vocht afstotende en winddichte buitenlaag. Door de specifieke vezelstructuur wordt het transpiratievocht naar buiten gevoerd zonder dat er regen(druppels) naar binnen komen.
In de zomer volstaat een basislaag en/of tweede laag.
Belangrijk bij buitensporten in de winter is natuurlijk ook een goede, waterdichte bescherming van hoofd/oren, voeten en handen.