therapie

U denkt beter twee keer na voor u uw koffiemok afwast

nieuws 20/11/2016

Wie op kantoor wel eens koffie drinkt uit een vuile mok, hoeft zich daarover niet meteen zorgen te maken. Dat zegt professor geneeskunde Jeffrey Starke in The Wall Street Journal. Het hergebruiken van een vuile koffiemok zou zelfs hygiënischer zijn dan het uitwassen ervan met de schoonmaakspons die in de kantoorkantine terug te vinden is.

lees meer »

Griepvaccinatie voortaan door verpleegkundige Wit-Gele Kruis

Griepvaccinatie voortaan door verpleegkundige Wit-Gele Kruis
nieuws 15/11/2016

Artsen kunnen voortaan een beroep doen op de verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis voor de griepprik. Het Wit-Gele Kruis ondersteunt huisartsen in de aanloop naar het griepseizoen door vaccins toe te dienen bij risicogroepen, met name ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een gezondheidsprobleem (diabetes, hartaandoening, …).

lees meer »

Eerste patiënt behandeld met vaccin diabetes type 1

nieuws 12/11/2016

Voor het eerst hebben artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een patiënt behandeld met een nieuw geneesmiddel tegen diabetes type 1. De patiënt kreeg een injectie met afweercellen uit het bloed die behandeld zijn met vitamine D3, om het afweersysteem te corrigeren en daarmee diabetes te genezen.

lees meer »

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?
dossier 8/11/2016

Het griepvaccin heeft een algemene efficiëntie van 70%; de doeltreffendheid varieert volgens de leeftijd: bij oudere mensen neemt de werking af. Gevaccineerde personen kunnen dus toch nog de griep krijgen, maar meestal gaat het dan om een minder zware vorm.

lees meer »

ZOOM: Mensen met dementie staan er niet alleen voor

ZOOM: Mensen met dementie staan er niet alleen voor
nieuws 31/10/2016

Dementie is een ziekte waar de komende decennia meer en meer mensen mee te maken zullen krijgen. De hele samenleving is betrokken partij. Die samenleving kan veel doen om mensen met dementie en hun omgeving te ondersteunen, en een kwaliteitsvol leven te helpen leiden.

lees meer »

Minder ziek door een koude douche?

nieuws 31/10/2016

Wie elke dag even een koude douche neemt (gedurende een halve tot anderhalve minuut, na eerst een warme douche te hebben genomen), is in de winter minder vaak en minder lang afwezig van het werk wegens ziekte. Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wit-Gele Kruis deelt patiëntengegevens met artsen

Wit-Gele Kruis deelt patiëntengegevens met artsen
nieuws 29/10/2016

Het Wit-Gele Kruis lanceert het platform mijnWGK om elektronisch patiëntengegevens te delen met artsen. Het Wit-Gele Kruis wil door middel van deze online applicatie de zorg voor patiënten en de samenwerking met artsen optimaliseren.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 24/10/2016

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Video: Gordelroos

Video: Gordelroos
video 20/10/2016

Wist je dat gordelroos door hetzelfde virus wordt veroorzaakt als waterpokken? In deze animatie leggen we je meer uit over het ontstaan van de huidaandoening.

lees meer »

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?
nieuws 11/10/2016

De meest effectieve manier om een huisstofmijtallergie aan te pakken is het aantal huisstofmijten in huis, en dan vooral op de slaapkamer, te beperken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kritische factor in de bestrijding van huisstofmijten is vocht.

lees meer »

IVF verhoogt risico op borstkanker niet

nieuws 7/10/2016

Een hormonale behandeling om de eierstokken te stimuleren bij een IVF-behandeling verhogen het risico op borstkanker niet. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

lees meer »

Bewijs van poliovaccinatie nu ook nodig voor Laos en Myanmar

Bewijs van poliovaccinatie nu ook nodig voor Laos en Myanmar
nieuws 28/09/2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de internationale verspreiding van het wild poliovirus tot een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC)’ verklaard. Hierdoor worden extra maatregelen genomen om de export van het poliovirus tegen te gaan vanuit landen waar momenteel wild poliovirus of vaccinvirus (circulating vaccine derived poliovirus - cVDPV) circuleert naar landen waar geen polio meer aanwezig is.

lees meer »

Daarom vraag je beter geen schijfje citroen voor je glas water

nieuws 18/09/2016

Vind je een gewoon glas water maar een beetje saai en vraag je dus steevast om een schijfje citroen op café? Misschien toch nog twee keer nadenken de volgende keer, want volgens de auteur van 'The Secret Life of Germs' vind je op de schijfjes allerlei viezigheid terug, tot zelfs uitwerpselen.

lees meer »

Streng dieet beschermt tegen ‘verouderingsziektes’

Streng dieet beschermt tegen ‘verouderingsziektes’
nieuws 15/09/2016

Muizen met een ernstige verouderingsziekte worden drie keer ouder als ze dertig procent minder eten. Ook zijn ze veel vitaler dan muizen die normale hoeveelheden eten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC en het RIVM, dat verscheen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature.

lees meer »

Een reiniging via een ontslakkingskuur? Weinig zin.

dossier 15/09/2016

Het aanbod aan kuren om het lichaam te ontzuren, te ontgiften of te ontslakken is groot. Wat wordt hiermee juist bedoeld? Meestal duidt het op een methode om het lichaam te zuiveren van schadelijke afvalstoffen, ook slakken genoemd.

lees meer »

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen
nieuws 13/09/2016

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen. Elke vijf jaar worden de opleidingen en het lesmateriaal van de basiscursus Eerste Hulp aangepast aan de wetenschappelijke vooruitgang. Het Rode Kruis roept iedereen op deze gratis eerstehulpopleiding te volgen.

lees meer »

Opgepast: blaasinstrumenten kunnen longen beschadigen

nieuws 8/09/2016

In een artikel van het medisch vakblad Thorax waarschuwen de auteurs voor het gevaar van niet onderhouden blaasinstrumenten. Een 61-jarige man is in Groot-Brittannië overleden nadat hij -vermoedelijk al jaren- schimmels had ingeademd die in zijn doedelzak groeiden.

lees meer »

Oefeningen tegen rugpijn

dossier 8/09/2016

Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal tegenaangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet.

lees meer »

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is
nieuws 7/09/2016

Er bestaat nauwelijks bewijs dat flossen enig nut heeft om gaatjes of tandplaque te voorkomen. Dat blijkt uit een vraag van het Amerikaanse persbureau Associated Press aan de Amerikaanse overheid. Ook bij ons wordt flossen niet langer aangeraden.

lees meer »

Kwart Belgen heeft Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)

Kwart Belgen heeft Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)
nieuws 31/08/2016

Een kwart of meer dan drie miljoen Belgen opteerden al voor een Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) bestaat twee jaar. Wanneer een patiënt zijn toestemming geeft om een GFD te hebben, kan elke apotheker in het land nagaan welke medicatiehistorie de patiënt heeft.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram