therapie

Bewijs van poliovaccinatie nu ook nodig voor Laos en Myanmar

Bewijs van poliovaccinatie nu ook nodig voor Laos en Myanmar
nieuws 28/09/2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de internationale verspreiding van het wild poliovirus tot een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC)’ verklaard. Hierdoor worden extra maatregelen genomen om de export van het poliovirus tegen te gaan vanuit landen waar momenteel wild poliovirus of vaccinvirus (circulating vaccine derived poliovirus - cVDPV) circuleert naar landen waar geen polio meer aanwezig is.

lees meer »

Daarom vraag je beter geen schijfje citroen voor je glas water

nieuws 18/09/2016

Vind je een gewoon glas water maar een beetje saai en vraag je dus steevast om een schijfje citroen op café? Misschien toch nog twee keer nadenken de volgende keer, want volgens de auteur van 'The Secret Life of Germs' vind je op de schijfjes allerlei viezigheid terug, tot zelfs uitwerpselen.

lees meer »

Streng dieet beschermt tegen ‘verouderingsziektes’

Streng dieet beschermt tegen ‘verouderingsziektes’
nieuws 15/09/2016

Muizen met een ernstige verouderingsziekte worden drie keer ouder als ze dertig procent minder eten. Ook zijn ze veel vitaler dan muizen die normale hoeveelheden eten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC en het RIVM, dat verscheen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature.

lees meer »

Een reiniging via een ontslakkingskuur? Weinig zin.

dossier 15/09/2016

Het aanbod aan kuren om het lichaam te ontzuren, te ontgiften of te ontslakken is groot. Wat wordt hiermee juist bedoeld? Meestal duidt het op een methode om het lichaam te zuiveren van schadelijke afvalstoffen, ook slakken genoemd.

lees meer »

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen
nieuws 13/09/2016

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen. Elke vijf jaar worden de opleidingen en het lesmateriaal van de basiscursus Eerste Hulp aangepast aan de wetenschappelijke vooruitgang. Het Rode Kruis roept iedereen op deze gratis eerstehulpopleiding te volgen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Opgepast: blaasinstrumenten kunnen longen beschadigen

nieuws 8/09/2016

In een artikel van het medisch vakblad Thorax waarschuwen de auteurs voor het gevaar van niet onderhouden blaasinstrumenten. Een 61-jarige man is in Groot-Brittannië overleden nadat hij -vermoedelijk al jaren- schimmels had ingeademd die in zijn doedelzak groeiden.

lees meer »

Oefeningen tegen rugpijn

dossier 8/09/2016

Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal tegenaangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet.

lees meer »

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is
nieuws 7/09/2016

Er bestaat nauwelijks bewijs dat flossen enig nut heeft om gaatjes of tandplaque te voorkomen. Dat blijkt uit een vraag van het Amerikaanse persbureau Associated Press aan de Amerikaanse overheid. Ook bij ons wordt flossen niet langer aangeraden.

lees meer »

Kwart Belgen heeft Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)

Kwart Belgen heeft Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)
nieuws 31/08/2016

Een kwart of meer dan drie miljoen Belgen opteerden al voor een Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) bestaat twee jaar. Wanneer een patiënt zijn toestemming geeft om een GFD te hebben, kan elke apotheker in het land nagaan welke medicatiehistorie de patiënt heeft.

lees meer »

Geen hoger risico borstkanker na ivf

Geen hoger risico borstkanker na ivf
nieuws 22/08/2016

Vrouwen die in het verleden een ivf-behandeling hebben ondergaan, lopen niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet op een langere termijn, van ruim twintig jaar.

lees meer »

Senioren krijgen vaak foute medicatie

Senioren krijgen vaak foute medicatie
nieuws 18/08/2016

Senioren nemen relatief veel geneesmiddelen, maar krijgen vaak foute of te weinig medicatie voorgeschreven. Vooral te weinig medicatie verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden of opname in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteiten van Gent en Louvain in het British Journal of Clinical Pharmacology.

lees meer »

Bedrust verhoogt risico op diabetes

Bedrust verhoogt risico op diabetes
nieuws 15/08/2016

Een week bedrust leidt al tot een afname van de gevoeligheid voor insuline met dertig procent, een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarbij komt ook nog eens een gemiddeld spiermassaverlies van anderhalve kilo.

lees meer »

Training helpt tegen gevolgen beroerte

Training helpt tegen gevolgen beroerte
nieuws 26/07/2016

Patiënten die na een beroerte revalideren, zijn gebaat bij de PST-training (Problem Solving Therapy). Hiermee leren ze problemen of hindernissen in vier stappen op te lossen. Daardoor ervaren ze sneller een betere kwaliteit van leven en leren ze sneller omgaan met beperkingen die na een beroerte zijn ontstaan.

lees meer »

Belgische consument wil vooral veilige voeding

nieuws 19/07/2016

De Belgische consument vindt veilige voeding zeer belangrijk. Hij is over het algemeen zeer tevreden over de hygiëne in voedingswinkels, supermarkten en restaurants. Opmerkelijk is echter dat de Belgische consument weinig geïnteresseerd is in de voedingswaarde. Ook GGO's maken hem niet echt ongerust.

lees meer »

Met gladde benen op vakantie

Met gladde benen op vakantie
dossier 18/07/2016

Iedere vrouw weet ongeveer wel hoe ze haar benen moet ontharen, maar niet alle vrouwen doen dat op de meest lonende manier. Hoe zorg je ervoor dat die zachte gladde benen niet binnen de kortste keren gaan stoppelen? En hoe voorkom je dat er snel weer nieuwe haartjes de kop opsteken?

lees meer »

Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

nieuws 9/07/2016

Vrouwen die jong en hoog opgeleid zijn, zijn vaker geneigd om hun schaamhaar te scheren. Ze doen dat om verschillende redenen, maar een partner die van getrimd schaamhaar houdt, staat hoog bovenaan het lijstje.

lees meer »

Eerste hulp bij blikseminslag

dossier 3/07/2016

Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen of dieren die getroffen werden door een bliksem. Wanneer we dan de vraag zouden stellen wat we moeten doen indien iemand getroffen is door een bliksem, blijft het meestal opvallend stil, een reden te meer om even stil te staan bij dit item.

lees meer »

Helft ziekenhuispersoneel niet gevaccineerd tegen griep

nieuws 21/06/2016

Ongeveer de helft van het personeel van ziekenhuiszen en woonzorgcentra laat zich niet vaccineren tegen de seizoensgriep, alhoewel dat sterk wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad omdat zij in nauw contact staan met de risicogroepen voor griep: zwangere vrouwen, ouderen en chronisch zieken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram