Uit nieuw onderzoek aan de Britse Warwick University blijkt dus dat de midlife-crisis – een periode waarin mensen minder tevreden zijn met hun leven – echt bestaat. Maar het goede nieuws is dat deze ook weer overgaat, zo meldt de wetenschappelijke website Scientias.nl.
Ongeveer de helft van de ouderen die langdurig zorg thuis of in een rusthuis nodig hebben, is eenzaam. Bij mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking heeft ruim 55 procent te kampen met eenzaamheid, bij mensen met psychische problemen loopt dit zelfs op tot bijna 80 procent.
Van de naasten van ouderen die in een Vlaams woonzorgcentrum (WZC) met dementie zijn overleden, is 28% er niet van op de hoogte dat deze persoon dementie had. Hoe langer na opname in het WZC een bewoner dementie kreeg, hoe groter de kans dat zijn of haar naaste hier niet van wist.
Er wordt in verhouding weinig aandacht besteed aan drinken bij oudere mensen, terwijl al langer bekend is dat het aantal dagelijkse drinkers en het aantal problematische drinkers toeneemt bij 55- en 65-plussers.
Vitale ouderen vanaf 55 jaar vertonen onderling grote verschillen in de manier waarop ze voedsel waarnemen, waarderen en innemen. Om de kwaliteit en de kwantiteit van de voedselinname voor deze doelgroep te verbeteren, zijn producten en interventies op maat nodig.
Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat is het besluit van twee studies in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
Volgens een recent Brits onderzoek in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine verhogen statines en andere cholesterolverlagende geneesmiddelen de kans op een tijdelijk en omkeerbaar geheugenverlies.
Bijna alle ouderen ondervinden veel praktische problemen bij het gebruik van geneesmiddelen. Bijvoorbeeld bij het lezen van de bijsluiter, gebruik van de verpakking, het klaar maken voor gebruik of het innemen van medicijnen.
Kleinkinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap rookten, hebben een verhoogde kans op astma in vergelijking met niet-rokende grootmoeders. Dat suggereert een onderzoek in Zweden dat werd voorgesteld op een congres van de European Respiratory Society.
Bij ouderen hangen een hogere hartslag in rust en een vrij constante hartslag samen met slechter functioneren in het dagelijks leven. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het Canadian Medical Association Journal.
Ongeveer één patiënt op de drie met dementie had de ziekte niet of later gekregen, als hij gezonder had geleefd. Vooral de invloed van een te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren groter geworden, zo besluiten onderzoekers van het Erasmus MC, het medische centrum verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ouderen die overdag veel zitten of liggen, lopen meer risico om een paar jaar eerder te sterven dan hun actievere leeftijdsgenoten. Gemiddeld brengen mensen ouder dan zestig jaar overdag 10,3 uur zittend of liggend door, wat aanzienlijk meer is dan in alle andere leeftijdsgroepen.
Nieuw onderzoek in het tijdschrift BMJ laat zien dat roken bij mensen ouder dan 60 jaar ook risicoverhogend is en dat stoppen met roken dit risico nog wel degelijk kan verlagen.
De dagelijkse medicijnen die tachtigplussers krijgen voorgeschreven om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen, kunnen veel slechter uitpakken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters (NVKG), zo meldt de Nationale Zorggids.
Door de vergrijzing worden hoe langer hoe meer oudere patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Een aantal van hen heeft een erg kwetsbare gezondheidstoestand.
Een nieuwe studie van het Medisch Centrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het vakblad JAMA Ophthalmology bevestigt dat roken een negatieve invloed heeft op het ontstaan van maculatiedegeneratie.
Eén derde van de thuiswonende 65-plussers en tot 42% van de 75-plussers valt minimum één keer per jaar. In woonzorgcentra (WZC) hebben vrijwel alle bewoners een verhoogd valrisico.
Ongeveer de helft van alle ouderen van 65 jaar of ouder heeft dagelijks last van gewrichtspijn. Vaak gaat dit gepaard met andere chronische aandoeningen, zoals suikerziekte of hartritmestoornissen.
Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten. Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten.
Het is voor ouderen prettig als er op websites over kanker naast tekst ook illustraties staan: met inhoudelijk beeldmateriaal lijken zij informatie beter te onthouden en met ondersteunende foto’s lijken zij meer emotionele steun te ervaren.
Oudere, ervaren automobilisten kunnen baat hebben bij systemen die tijdens het rijden verkeersinformatie aanbieden, de zogeheten advanced driver assistance systems (ADAS).
Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat eenderde van de 70-plussers minstens twee keer per maand seks heeft. De studie onderzocht de seksuele activiteit van ruim 6.000 mannen en vrouwen van 50 tot 90 jaar oud.
De Nederlandse artsenvereniging KNMG en de beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN hebben een handreiking opgesteld over omgaan met mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen.
Sport heeft gelijkaardige gezondheidseffecten op oudere leeftijd als op jongere leeftijd. Een bijkomend voordeel is dat deze gezondheidseffecten bij sport op oudere leeftijd sneller merkbaar zijn.
Een nieuwe studie in het gespecialiseerde tijdschrift Heart bevestigt dat het geen zin heeft dat gezonde vrouwen dagelijks een laag gedoseerde aspirine (100 mg) slikken om hart- en vaatziekten, een beroerte of kanker te voorkomen.
Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Dat betekent helemaal niet dat u vitamine- en/of mineralensupplementen moet gaan slikken.
De kwaliteit van het sperma loopt terug als een man ouder wordt. Dat blijkt uit een zogenaamde meta-analyse van meer dan 90 studies over dit onderwerp wereldwijd in het vakblad Ageing Research Reviews.
Volgens de gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) drinkt twintig procent van de jonge mannen minstens één keer per week flink door,