Aangeboren hartafwijkingen bij pasgeboren baby’s beter herkennen
nieuws
Een eenvoudige zuurstofmeting bij pasgeboren baby’s maakt het mogelijk om ernstige aangeboren hartafwijkingen eerder op te sporen. De meting kan bovendien gevaarlijke infecties en longproblemen aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van de universitaire ziekenhuizen in Leiden en Amsterdam, LUMC en AMC onder bijna 24.000 pasgeboren baby’s.
Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen kort na de geboorte al voor acute problemen zorgen. Helaas zijn deze niet altijd goed zichtbaar op de 20-weken echo. Na de geboorte kan een blauwe kleur van de baby hierop wijzen, maar ook dat is niet altijd even duidelijk. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby is een veel betrouwbaarder aanwijzing. Vandaar dat tegenwoordig in veel landen standaard het zuurstofgehalte wordt gemeten bij pasgeboren baby’s.
Het onderzoek toonde aan dat met deze zuurstofmeting 89 procent van alle kinderen met ernstige aangeboren hartafwijkingen kon worden opgespoord. Zonder deze zuurstofmeting zou hooguit 73 procent van deze kinderen tijdig zijn ontdekt.
De zuurstofmeting bleek niet alleen nuttig voor het opsporen van hartafwijkingen, maar ook voor het opsporen van infecties en longproblemen. Bij ruim een half procent van de kinderen bleek dat het geval te zijn. Een infectie die vroegtijdig wordt opgespoord, is veel eenvoudiger te behandelen.
Laatst bijgewerkt: december 2017
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.