Gerelateerde artikels
Jeugdpuistjes uitknijpen? Beter van niet.
nieuws
Heb je last van jeugdpuistjes? Dan is het verleidelijk om deze uit te knijpen. Zeker als je een feestje of date hebt. In dit artikel lees je waarom je dit toch beter niet kunt doen.
Een puistje is een klein zakje gevuld met afvalstoffen, olie en bacteriën. Dit zakje zorgt ervoor dat de bacteriën op één plek verzameld blijven. Als je het puistje uitknijpt zal de inhoud zich verspreiden over je huid. De bacteriën krijgen zo de kans om zich in andere poriën te nestelen. Dit kan leiden tot meer jeugdpuistjes.
Een tweede risico aan het uitknijpen van je puistjes is dat een puistje ontstoken raakt. Ten eerste is het mogelijk dat je de afvalstoffen en bacteriën juist dieper in je huid drukt. Ten tweede kun je via de aanraking van je vingers nieuwe bacteriën aan het puistje toevoegen. Hierdoor vergroot je de kans op een ontsteking of een infectie. Op termijn kunnen zelfs blijvende littekens ontstaan. Daarom kun je het beste wachten tot het puistje vanzelf verdwijnt. Dit duurt normaal gesproken 3 tot 7 dagen.
Ben je toch vastberaden om je jeugdpuistje uit te knijpen? Volg dan de volgende stappen om dit zo hygiënisch mogelijk te doen:
- wacht tot het puistje een duidelijke witte bolling heeft;
- was je handen grondig met zeep en warm water;
- steriliseer een naald met een aansteker. Gebruik een huidvriendelijk ontsmettingsmiddel met alcohol om het puistje, je vingers en de naald te ontsmetten;
- droog je vingers met een tissue;
- houd de naald parallel aan je huid en prik voorzichtig in het bovenste puntje van de witte uitstulping;
- druk het puistje voorzichtig uit met je vingers. Raak het witte gedeelte hierbij niet aan;
- reinig het wondje met wat ontsmettingsalcohol.
Bronnen:
Scott C. Litin (2018). Mayo Clinic Family Health Book, Fifth Edition, Mayo Clinic Press.
auteur:
Robert van den Heuvel,
gezondheidsjournalist