Waarom jongeren energiedranken beter vermijden
nieuws
Jongeren tussen de dertien en achttien jaar zouden maximaal één cafeïnehoudend drankje per dag moeten drinken. Dit zegt het Nederlandse Voedingscentrum. Ook het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie VIGeZ waarschuwt voor het gebruik van energiedranken door jongeren.
Zestig procent van de kinderen en jongeren drinkt energiedranken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van kinderarts Thierry Devreker (VUB) bij meer dan 1.200 jongeren tussen 12 en 18 jaar.
Energiedranken bevatten veel suiker en cafeïne. Ze worden gepromoot als een toverdrank, die vermoeidheid tegengaat en voor optimale lichamelijke en geestelijke prestaties zorgt.
Niets is minder waar: cafeïne zorgt voor een korte en snelle energieboost, maar van zodra die is uitgewerkt slaat de vermoeidheid eens zo hard toe. Het zijn dus pepmiddelen die de vermoeidheid en nood aan slaap niet oplossen, maar tijdelijk verdoezelen door het zenuwstelsel overdadig te stimuleren.
Maximaal één glas
Voor kinderen tot 13 jaar is het verstandig om zo min mogelijk cafeïnehoudende drankjes te nuttigen. Voor oudere kinderen is één drankje per dag meer dan genoeg”, adviseert het Voedingscentrum. Wie het gevoel heeft te veel cafeïne te hebben gedronken, wordt aangeraden om contact op te nemen met zijn of haar huisarts.
Drankjes als koffie, cola, ijsthee, energiedrankjes, maar ook chocolade, bevatten veel cafeïne. De stof kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en bij te veel cafeïne in het lichaam kan het zelfs leiden tot ernstige hartkloppingen. Ook duizeligheid, slapeloosheid, paniekaanvallen en hypergedrag zijn een gevolg van cafeïnehoudende drankjes.
Hoe gevaarlijk is cafeïne voor jongeren?
Recent verschenen berichten dat een 16-jarige jongen in Amerika is overleden aan een grote hoeveelheid cafeïne dat hij in korte tijd binnenkreeg via cafeïnerijke dranken. Zijn hart zou het hebben begeven. De jongen in Amerika had 3 dranken met veel cafeïne op, waaronder een flinke fles energiedrank. Dat hij hier aan is overleden is erg uitzonderlijk.
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen. Ter vergelijking: een kopje gewone koffie bevat 85 milligram cafeïne. Daar kom je dus niet zomaar aan. Voor kinderen is die maximale dosis minder goed bekend.
In geval van de Amerikaanse jongen is het niet helemaal zeker of zijn overlijden door de cafeïne kwam. Maar het is wel bekend dat cafeïne de bloeddruk acuut kan verhogen en een teveel kan leiden tot hartkloppingen en hartproblemen, wat mogelijk tot sterfte leidt.
Risico stapeling van cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne. In energiedrankjes zit een vergelijkbare hoeveelheid als koffie. Zo kun je ongemerkt veel cafeïne binnenkrijgen.
Effecten op de gezondheid
Er is nog veel onduidelijk over de mogelijke effecten van cafeïne op jonge leeftijd. Kinderen vormen een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk door een overmaat aan cafeïne kan worden aangetast.
Als je er bovendien te veel van drinkt of in combinatie met alcohol, kunnen energiedranken leiden tot hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, uitdrogingsverschijnselen en slapeloosheid. Ook bevatten energiedranken ongeveer evenveel suiker als frisdranken, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Bronnen
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/hoe-gevaarlijk-is-cafe-ne-voor-jongeren-.aspx
http://www.vigez.be/nieuws/jongeren-vermijden-energiedranken-best-zoveel-mogelijk?utm_source=vigezine&utm_medium=e-mail&utm_campaign=vigezinemei