Belg drinkt vaker alcohol dan gemiddelde Europeaan
nieuws
Belgen drinken vaker alcohol dan de gemiddelde Europeaan, maar consumeren per drankbeurt kleinere hoeveelheden. Dat blijkt uit de European Social Survey, waarbij 28.000 personen ouder dan 15 bevraagd werden in 15 Europese landen, onder wie 1.769 uit België. Onderzoekers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven werkten mee aan dit onderzoek.
Van de ondervraagde Belgen drinkt 10 procent elke dag alcohol, 24 procent doet dat meerdere keren per week en 17 procent consumeert nooit een druppel alcohol. Op een weekdag drinkt 66 procent van de Belgen alcohol en tijdens het weekend loopt dat percentage op tot 81.
'Vergeleken met andere Europeanen komen Belgen wat betreft de frequentie van alcoholgebruik op de tweede plaats', aldus de Leuvense onderzoekster Sara Barbier. In Europa scoren enkel Nederlanders op dat vlak hoger.
Hoeveelheden
Per drankbeurt drinkt de Belg in de week 27 gram alcohol. Tijdens het weekend stijgt dat naar 41 gram. Wegens een kleine groep, die extreem grote hoeveelheden drinkt, geven deze cijfers evenwel een vertekend beeld. Bij de vergelijking houden de onderzoekers daarom geen rekening met de tien procent extreemste drinkers.
'Het gemiddelde voor ons land bedraagt dan 20 gram alcohol op een weekdag en 30 tijdens het weekend, waardoor we in Europa uitkomen op een tiende en elfde plaats. Zowel in de week als in het weekend worden met respectievelijk 42 en 57 gram de grootste hoeveelheden alcohol gedronken in Ierland, gevolgd door Tsjechië met respectievelijk 42 en 57 gram', aldus Barbier.
'Tien procent is veel'
In een reactie wijst Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, erop dat deze resultaten in de lijn liggen van eerdere studies. 'Tien procent dagelijkse drinkers in ons land is veel. Minimaal twee alcoholvrije dagen per week is immers een aanvaardbare grens voor een verantwoordelijk alcoholgebruik. Ondanks de gezondheidsrisico's blijft alcohol een bijzonder sterk aanvaard genotsmiddel in ons samenleving. Het is belangrijk om mensen te blijven sensibiliseren om verantwoordelijk om te gaan met alcohol', aldus Geirnaert.