- dossier7 tips om je metabolisme te verbeteren
- dossierVerrassend: de impact van wandelen in de buitenlucht op onze hersenen
- dossierIJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose
- nieuwsEen interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
Kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen?
nieuws
Vrouwen zijn om meerdere redenen gevoeliger voor alcohol dan mannen: ze worden sneller dronken en blijven ook langer dronken.
Zo vertonen vrouwen een substantieel hogere bloedalcoholconcentratie (BAC-waarde) bij inname van een zelfde hoeveelheid alcohol dan mannen, zelfs bij eenzelfde lichaamsgewicht en wanneer de alcohol binnen eenzelfde tijdspanne wordt gedronken. Dat verschil kan oplopen tot 20-30 %.
Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol. Bij mannen leidt dit tot 0,2‰ alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3‰.
Omdat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen, ligt de grens van verantwoord drinken bij hen ook lager dan bij mannen. Bij vrouwen ligt het op 1 glas per dag, bij mannen ligt dit op 2 glazen per dag.
• Een deel van de verklaring voor de verhoogde gevoeligheid ligt in het gegeven dat vrouwen over meer onderhuids vet en minder bloedvolume beschikken dan mannen. Vet absorbeert alcohol slecht omdat het een lage bloedtoevoer heeft. Daardoor komt er bij vrouwen bij eenzelfde glas meer alcohol in de bloedstroom terecht dan bij mannen en bereiken ze bij eenzelfde hoeveelheid alcohol een hogere BAC-waarde.
• Vrouwen hebben een iets kleinere lever dan mannen, waardoor de alcohol trager afgebroken wordt.
• Vrouwen hebben ook minder van het ALDH-enzym (alcohol dehydrogenase) in de maag waardoor er meer alcohol wordt geabsorbeerd en dus ook meer alcohol in het bloed terechtkomt.
• Bloedalcoholconcentraties variëren ook afhankelijk van de menstruele cyclus, waarbij de waarden het hoogst zullen zijn tijdens de premenstruele en ovulaire fasen. De snelste afbraak van alcohol ligt op dag 20-25 van de cyclus (dus vlak voor de menstruatie).
Meer schadelijke effecten
Ook de schadelijke effecten van alcohol verschillen voor vrouwen en mannen.
• Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer risico lopen op alcoholgerelateerde leveraandoeningen dan mannen. Vrouwen zouden in een kortere periode en met kleinere hoeveelheden reeds leveraandoeningen ontwikkelen. Zo krijgen vrouwen gemiddeld al na 13,6 jaar van schadelijk alcoholgebruik een alcoholgerelateerde leverziekte, terwijl dat bij mannen gemiddeld 20,4 jaar duurt.
• Verschillende studies wijzen op een verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen, zelfs bij matige alcoholconsumptie.
•Ook hersenbeschadiging treedt sneller op. Dit is structureel waarneembaar met CT- scans, en het blijkt ook uit prestaties op psychologische testen.
• Vanaf 1 standaardglas per dag vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw (n de man). Het is niet mogelijk om voor de consumptie van alcohol vóór de conceptie door de vrouw een veilige ondergrens vast te stellen waarvan met zekerheid kan gezegd worden dat er geen effect is op de vruchtbaarheid.
• Alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap kan schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Het duidelijkst voorbeeld hiervan is het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder. Deze benaming omvat alle vormen van alcoholmisbruik tijdens de zwangerschap.
• Vrouwen die vijf of meer glazen per week drinken lopen bovendien een hoger risico op spontane abortus. Een gemiddelde consumptie van minder dan één glas alcohol per dag kan al leiden tot een verhoogde kans op miskramen en doodgeboorte. Er bestaat dus geen drempel (minimumdosis) waaronder alcoholgebruik werkelijk als gevaarloos voor het embryo of de foetus kan worden beschouwd.
Lees ook: Alcoholisme bij vrouwen
Bron
www.vad.be
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/kunnen-vrouwen-slechter-tegen-alcohol/