Eerste ontlasting baby onthult aanleg voor allergieën

123-baby-luier-pamper-08-19.jpg

nieuws De eerste ontlasting van een baby is dan wel een vies goedje, maar mogelijk bevat het bijzonder nuttige info om de gezondheid van het kind op lange termijn te verbeteren. Zo denken Canadese onderzoekers dat de samenstelling van die eerste stoelgang aanwijzingen geeft over de gevoeligheid van het kindje voor allergieën. Dit inzicht zou kunnen helpen om de ontwikkeling van allergieën en astma tegen te gaan vooraleer de eerste symptomen opduiken. 

Lees ook: Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig?

Zoals alle mama’s weten, past de eerste ontlasting van een baby niet bepaald in een idyllisch plaatje van het prille moederschap. De eerste keer is de luier namelijk gevuld met een kleverig goedje met een donkergroene tot diepzwarte kleur, dat meconium wordt genoemd. Die stoelgang bevat vruchtwater met onder meer afvalstoffen en celmateriaal, dat door de baby in de baarmoeder was ingeslikt. Als mama gooi je het liefst zo snel mogelijk weg, maar wetenschappers van de Canadese Universiteit van Brits-Columbia hebben het daarentegen tot in detail bestudeerd, met verrassende resultaten.
Diversiteit darmmicrobioom
De onderzoekers analyseerden een honderdtal meconiumstalen van baby’s, die waren afgenomen als deel van een grootschalig onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast keken ze ook naar de resultaten van allergietesten van dezelfde kinderen op eenjarige leeftijd. Het bleek dat de eerste stoelgang van kinderen die later een aanleg voor allergische aandoeningen vertoonden, minder ‘divers’ was, wat wil zeggen dat ze minder verschillende moleculen in hun meconium hadden. 

Lees ook: 23 baby’s met muco snel geholpen door vroege screening

Dit verband zou verklaard kunnen worden door het feit dat de eerste ontlasting het uitgangsmateriaal bevat voor de opbouw van het geheel aan micro-organismen in onze darmen, het zogenaamde darmmicrobioom, en het immuunsysteem. Allergieën worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem overdreven reageert op onschadelijke stoffen en verscheidene studies hebben dit fenomeen gelinkt aan een lagere diversiteit van het darmmicrobioom. Sommige experts denken dat een divers ecosysteem van micro-organismen het immuunsysteem beter ‘traint’ om onschadelijke stoffen te tolereren.
Allergieën en astma tegengaan
De wetenschappers konden niet enkel dit verband vaststellen, maar met een slim computerprogramma slaagden ze er bovendien in om met een hoge graad van nauwkeurigheid (76 procent) te voorspellen of een pasgeboren baby op eenjarige leeftijd een aanleg voor allergieën zou vertonen. Met een dergelijke methode zou je in de toekomst dus mogelijk al de ontwikkeling van allergieën kunnen tegengaan vooraleer de eerste symptomen opduiken, wat de gezondheid van de kinderen op de lange termijn sterk ten goede zou komen. Aangezien kinderen met allergieën ook een hogere kans lopen op astma, zouden de bevindingen eveneens kunnen helpen in de strijd tegen astma.

Bronnen:
https://news.ubc.ca
https://www.newscientist.com
https://newatlas.com
https://www.studyfinds.org
https://www.cell.com

Lees ook: Wanneer en hoe kan je een baby inbakeren?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram