Mindfulness vermindert kans op depressiegerelateerde klachten bij jongeren

nieuws Leerlingen van het secundair onderwijs die in de klas een mindfulness-training volgen, rapporteren minder aanwijzingen voor depressie, angst of stress. Ze hebben ook minder kans op het ontwikkelen van uitgesproken klachten die kunnen wijzen op depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.

Voor de start van de mindfulness-training hadden de testgroep (21%) en de controlegroep (24%) een vergelijkbaar percentage van leerlingen met aanwijzingen voor depressie. Na de mindfulness-training lag dit percentage in de testgroep beduidend lager: 15% tegenover 27% in de controlegroep.

Mindfulness is een vorm van therapie waarbij via meditatie geoefend wordt op ‘aandachtig zijn’. Een depressie vindt immers vaak haar wortels in een neerwaartse spiraal van negatieve gevoelens en piekergedachten. Als een persoon deze gevoelens en gedachten sneller leert op te merken, kan er ingegrepen worden nog voordat hij of zij in een depressie belandt.

Mindfulness werd al vaker getest en toegepast bij depressieve patiënten. In deze studie werd de methode voor het eerst bij een grote groep jongeren in een Vlaamse schoolcontext onderzocht. Aan het onderzoek nam een vierhonderdtal leerlingen deel uit het derde tot het zesde jaar van vijf middelbare scholen. Ze werden opgesplitst in een testgroep en een controlegroep. De testgroep kreeg een mindfulnesstraining aangeboden, de controlegroep niet. Beide groepen vulden bij aanvang een vragenlijst in waarin werd gepeild naar klachten die kunnen wijzen op depressie, angst of stress. Meteen na afloop van de training en zes maanden later vulden beide groepen de lijst opnieuw in.

Voor de start van de mindfulness-training hadden de testgroep (21%) en de controlegroep (24%) een vergelijkbaar percentage van leerlingen met aanwijzingen voor depressie. Na de mindfulness-training lag dit percentage in de testgroep beduidend lager: 15% tegenover 27% in de controlegroep. Dit verschil bleef intact na zes maanden: 16% tegenover 31%. Deze resultaten wijzen erop dat mindfulness kan zorgen voor een vermindering van de klachten gerelateerd aan depressie, en dat de training bovendien ook beschermt tegen de ontwikkeling van dit soort klachten.

Het volledige onderzoek vindt u terug op http://dx.doi.org/10.1007/s12671-013-0202-1


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram