Herhaald gebruik van antibiotica bij kinderen verhoogt kans op obesitas en astma
nieuws
Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dat blijkt uit een internationale studie in Finland, Duitsland en Nederland gepubliceerd in Nature Communication.
Dit komt waarschijnlijk doordat de antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen voor lange tijd veranderen, waarbij veelal ongunstige bacteriën gaan domineren en potentieel positieve bacteriën worden verdrongen.
De onderzoekers bestudeerden een groep van 42 kinderen in de leeftijd 2 tot 7 jaar die allen bijvoorbeeld dezelfde maaltijden gebruikten, en waarvan zij de gezondheidsstatus kenden en het antibioticagebruik tegen de veelvoorkomende oorontsteking.
Zij stelden hierbij een sterk effect van macrolide op de microbiota in de darmen vast. Bovendien konden zij een oorzakelijk verband leggen tussen het gebruik van antibiotica en antibioticaresistentie. Het betekent dat bij veelvuldig antibioticagebruik in het darmstelsel geleidelijk een selectie naar ongunstige bacteriën plaatsheeft.
Het onderzoeksteam identificeerde ook een reeks bacteriën die de BMI-toename kan verklaren. Daaronder verscheidene bacteriegroepen die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van obesitas. Ten slotte vonden de onderzoekers dat het gebruik van de macrolide-antibiotica verband houdt met een verlaagd niveau van het enzym galzouthydrolase. Van dit enzym is in dieronderzoek aangetoond dat een verhoogde concentratie ervan in muizen de kans op obesitas via voeding kan verlagen.
Bron:
http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws-wageningen-ur/Show/Herhaald-gebruik-van-antibioticatype-verhoogt-latere-kans-op-obesitas-en-astma.htm
http://www.nature.com/ncomms/2016/160126/ncomms10410/full/ncomms10410.html