Anticonceptie bij mannen: recordaantal laat zich steriliseren
nieuws
Anticonceptie is meer dan ooit ook een mannenzaak: een recordaantal Belgische mannen, ruim 8.750, liet zich vorig jaar steriliseren. Experts juichen die evolutie toe: “Anticonceptie is voor koppels een gedeelde verantwoordelijkheid.”
De doorsnee man krimpt ineen bij de gedachte aan een operatie die hem onvruchtbaar maakt. Maar steeds meer mannen overwinnen die schrik, zo blijkt uit cijfers van de ziekteverzekering. Vorig jaar lieten 8.756 mannen zich steriliseren, of bijna 24 per dag. Sinds 2010 is het aantal ingrepen gestegen met net geen 20 procent.
De grootste groep is tussen de 35 en 40 jaar oud. “Typisch gaat het om mannen in een vaste relatie wiens kinderwens al vervuld is”, zegt professor Karel Everaert van het andrologisch centrum van het UZ Gent. “Hun vrouw heeft hen laten weten dat het nu hun beurt is.”
Spermacellen
“Een sterilisatie heeft een dubbel voordeel”, zegt Thomas Adams van de Belgische vereniging van urologen. “Enerzijds verlost het de vrouw van hormonale bijwerkingen. Anderzijds is het een praktischere oplossing dan elke dag opnieuw een pil slikken.”
Een vasectomie is een relatief eenvoudige ingreep, die ook onder lokale verdoving kan of in de dagkliniek. Chirurgen knippen een stukje uit beide zaadleiders. Vrijwel meteen na de operatie kan de man opnieuw seksueel actief worden. Hij is wel pas onvruchtbaar na een paar weken of maanden, als na controle blijkt dat er in een zaadloeer aanwezig zijn.
Omkeerbaar?
Expertisecentrum Sensoa benadrukt dat een vasectomie niet volledig omkeerbaar is. Dokters kunnen de onderbroken zaadleiders herstellen, maar er is geen garantie dat je nadien nog op een natuurlijke manier kinderen kan krijgen. “Het moet dus een weloverwogen beslissing zijn”, zegt woordvoerder Boris Cruyssaert. “Al is de verschuiving naar een gedeelde verantwoordelijkheid op zich een goede zaak.”
Dat vindt ook seksuologe Jesse Verschuren: “Het is belangrijk dat koppels in alle openheid praten over de verschillende mogelijkheden voor anticonceptie. Ik begrijp dat sommige mannen dit een inbreuk op hun mannelijkheid vinden. Ik zeg ook niet dat iedere man onder het mes moet. Maar net zo min kan je er als echtgenoot zomaar vanuit gaan dat je partner het wel zal oplossen.”