Nieuwe behandeling voor astmapatiënten
nieuws
Aan de universiteit van Groningen is een onderzoek gestart naar het effect van een nieuwe, niet-medicamenteuze behandelwijze voor astmapatiënten. Bij deze behandeling wordt lokaal in de luchtwegen overtollig spierweefsel weggebrand. De luchtwegen blijven dan beter open, waardoor de patiënt minder benauwd is.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, waarbij de luchtwegen zich te makkelijk en te veel vernauwen als reactie op prikkels. Bij astmapatiënten is sprake van een verdikking van de spiertjes in de luchtwegwand. Samentrekking van dit spierweefsel speelt een grote rol in de vernauwing van de luchtwegen bij een astma-aanval.
Bij deze nieuwe behandeling, bronchiale thermoplastiek genaamd, worden met behulp van radiofrequente energie de ontstoken luchtwegen plaatselijk opgewarmd. Hierdoor wordt het overtollige spierweefsel in de luchtwegwand weggebrand met als gevolg dat de luchtwegen beter open blijven en minder sterk reageren op prikkels van buitenaf.
Een eerdere studie naar deze behandeling gaf verbetering van zowel de astmaklachten als van de longfunctie. De kwaliteit van leven van astmapatiënten kan met de nieuwe behandeling sterk worden verbeterd. Patiënten moeten nu vaak langdurig veel medicijnen gebruiken om de benauwdheid zo veel mogelijk te beperken. De onderzoekers verwachten dat bronchiale thermoplastiek een waardevolle aanvulling zal zijn op de bestaande medicamenteuze behandelingsmogelijkheden van astma. Mogelijk hebben de patiënten na deze behandeling minder medicijnen nodig om hun astma onder controle te krijgen.
Het onderzoek richt zich op astmapatiënten tussen de 18 en 65 jaar, die niet roken en ondanks medicijngebruik nog steeds regelmatig klachten hebben. De behandelde groep zal tot maximaal vijf jaar na de behandeling nog gevolgd worden.