Moet u nog een uitstrijkje laten nemen als u gevaccineerd bent tegen het humaan papillomavirus (HPV)?
nieuws
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het erg besmettelijke, seksueel overdraagbare humaan papillomavirus of HPV. Het virus wordt bij 99 op de 100 baarmoederhalskankers teruggevonden.
De bescherming die de huidige HPV-vaccins tegen baarmoederhalskanker bieden, is echter niet volledig.
• Er bestaan meer dan 100 types HPV. Ongeveer vijftien van die types kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken, de zogenaamde hoog risico HPV-types of hrHPV. De huidige vaccins beschermen niet tegen alle hoog risico HPV-types.
- De twee vaccins die momenteel in België op de markt zijn (Cervarix en Gardasil) beschermen tegen twee hoog risico HPV-types (de types 16 en 18), en zouden zowat 70 % van de baarmoederhalskankers kunnen voorkomen.
- Het nieuwe negen valente HPV vaccin (Gardasil 9) beschermt ook tegen de hoog risico HPV-types 31, 33, 45, 52, en 58. Hierdoor zou 90 % van de baarmoederhalskankers kunnen voorkomen worden. Maar dit vaccin is momenteel nog niet beschikbaar in België.
• Wie al seksueel actief was vóór de vaccinatie, kan al besmet zijn geraakt met een HPV-type. Het vaccin beschermt niet meer tegen het type waarmee u al besmet was voor vaccinatie.
• De beschermende effecten van het vaccin op lange termijn zijn bovendien nog niet helemaal bekend.
Vandaar het belang van verder te blijven screenen door middel van een uitstrijkje en/of HPV-test, zelfs bij gevaccineerde vrouwen.
Bronnen
http://www.kanker.be/kankerpreventie/zich-laten-vaccineren/vaccinatie-tegen-hpv-en-baarmoederhalskanker
http://www.allesoverkanker.be/veelgestelde-vragen-over-hpv-hpv-vaccinatie-en-baarmoederhalskanker