Autostoel: Kinderen die tegen de rijrichting zitten zijn tot 5 keer beter beschermd
dossier
Kinderen worden vaak te snel, rond de leeftijd van 9 maanden, in een naar voren gericht autostoeltje gezet. Nochtans is het 5 keer veiliger om je kindje in de andere richting te installeren. Zelfs bij lage snelheden, en dat tot de leeftijd van vier jaar.
Waarom is een autostoeltje dat tegen de rijrichting geplaatst wordt veel veiliger?
Het hoofd van een baby is veel zwaarder dan dat van een volwassene. Bij de geboorte is het hoofdje zelfs goed voor een derde van het lichaamsgewicht. Als het kind in de rijrichting zit, dus met het gezicht naar jou gericht, zal zijn hoofd in het geval van een botsing naar voren worden geslingerd, waardoor zijn nog zeer kwetsbare nek, hoofd en schouders de klap te verduren krijgen. Zit het kindje daarentegen in een naar achteren gerichte positie, dan wordt het lichaam in het zitje gedrukt, waardoor de impact van de botsing gelijkmatig over het oppervlak van het zitje wordt verdeeld.
Dit filmpje brengt beide situaties mooi in beeld.
Veel ouders schakelen over naar een kinderzitje dat in de rijrichting wordt geplaatst, omdat ze denken dat hun kindje zich verveelt of omdat ze graag zelf hun kindje zien. Maar weet dat jouw kleintje nog heel verwonderd rondkijkt als je rijdt. Jij mag de uitzichten met koeien, watertorens en bruggen dan wel al doodnormaal vinden, voor een peuter is het een hele belevenis en is er altijd wel wat te zien. Bovendien bestaan er leuke spiegels die je kan positioneren zodat jullie wel oogcontact kunnen hebben tijdens de autorit.
Lees ook:
Het gevaar van een (dikke) jas in een autostoel
Een autostoel kopen: verschillende groepen en hoe veilig vastmaken?
Zo overleef je een autoreis met een peuter die écht niet graag in de auto zit
Bronnen:
Automobile restraints for children: a review for clinicians
Unsafe from the Start: Serious Misuse of Car Safety Seats at Newborn Discharge
A study of injury parameters for rearward and forward facing 3-year-old child dummy using numerical simulation