Baby's die zichzelf in slaap huilen, slapen sneller
nieuws
Ouders die hun kind in slaap laten huilen, bezorgen hun baby daarmee geen extra stress. Integendeel zelfs: uit Australisch onderzoek blijkt dat ze sneller inslapen.
Voor het onderzoek werden 43 baby's tussen 6 en 16 maanden met slaapproblemen gevolgd. Ze werden in drie groepen ingedeeld.
Bij groep 1 kregen de ouders de raad om hun kind steeds op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen en te laten huilen tot het in slaap viel. Wel mochten ze het kindje even sussen, maar zonder het uit bed te nemen of het licht aan te steken.
Groep 2 kreeg de raad om de bedtijd met een half uur te verlaten als het kind de vorige avond meer dan een kwartier had gehuild, waardoor het kind meer vermoeid was op het moment van slapen gaan.
Groep 3 kreeg de raad om het kind in slaap te wiegen.
Drie maanden na de start van de studie sliepen de kindjes van groep 1 en groep 2 gemiddeld 10 minuten sneller in dan de kindjes uit de derde groep. Gemiddeld duurde het vijf minuten voordat een baby zichzelf in slaap had gehuild. Bij het verschuiven van de bedtijd hadden de baby's gemiddeld acht minuten nodig om in slaap te vallen. Wie zijn kind in slaap wiegde, was daar gemiddeld dertien minuten langer mee bezig.
De kindjes uit groep 1 werden ook minder vaak wakker dan de andere kinderen. Er waren geen noemenswaardige verschillen in stresshormoonproductie bij de baby’s en geen verschillen in gedrag of emoties een jaar later.
Hoewel de uithuilmethode voor de baby geen kwaad kan, zou het voor ouders wel stressvol kunnen zijn. Daarom raden de onderzoekers ouders aan om eerst de bedtijd van de baby te verschuiven voordat wordt overgegaan op het uithuilen.