Je baby meenemen naar je werk: de voor- en nadelen op een rij
dossier
Zie je het al voor je? Je pasgeboren baby meenemen naar kantoor en ondertussen gewoon een volledige werkdag draaien? In België gebeurt het niet zo snel, maar in andere landen komt het steeds vaker voor. Handig, of juist niet?
Als het zwangerschapsverlof voorbij is, gaan werkende moeders weer terug naar hun ‘oude leven’. In de meeste gevallen blijft de jonge baby dan bij familie, een gastouder, of gaat hij of zij naar de opvang. Maar wat als je je kind kunt meenemen naar kantoor?
Amerikaanse baby’s gaan vaker mee naar werk
In de Verenigde Staten zie je steeds vaker dat moeders hun pasgeboren baby mogen meenemen. Vooral voor de moeders is dit fijn, aangezien het bedrijf niet altijd een betaald zwangerschapsverlof aanbiedt, en ze dus tijdens hun verlof veel inkomsten mislopen. Maar ook voor de bedrijven kan het voordelen hebben.
Voordeel voor de baas: werknemer sneller terug
Voor veel bedrijven is het voordelig om nieuwe ouders hun baby mee te laten nemen naar het werk. Zo kan een moeder sneller terug aan het werk, wat fijn is voor de werkgever. Maar bedrijven hebben hierdoor ook trouwere en gemotiveerdere werknemers, blijkt uit onderzoek. Moeders die hun kinderen meenamen naar werk, werkten namelijk harder om het werk toch op tijd af te krijgen.
Daarnaast planden de werkende moeders hun tijd efficiënter in. De lange-termijn productiviteit bleek zelfs hoger dan het tijdsverlies dat het meebrengen van een baby veroorzaakte. Het kan dus echt een win-winsituatie zijn.
Voordelen voor de mama: soepele overgang van privé naar werk
De overgang van privé naar werk is moeilijk. Het moment dat je weer moet werken na je zwangerschapsverlof is een heftig moment. Je kindje is nog zó klein, en alleen al denken aan het achterlaten van de baby maakt veel moeders emotioneel. Wanneer je de keuze hebt om jouw kindje mee te nemen naar je werk, kan dit een geruststelling zijn. Het maakt de overgang van moeder naar werknemer minder zwaar en de rolverdeling minder strikt.
Voordeel voor de baby: belangrijk voor de hechting
Het meenemen van je baby naar werk kan ook een positieve uitwerking hebben op de hechting tussen jou en baby. Wanneer je jouw baby nog langer dan de betaalde 12 tot 16 weken bij je kunt houden, kan jullie band zich verder ontwikkelen en sterker worden. Dat is goed voor de moeder-kind relatie. Maar het kan er ook voor zorgen dat de hechting van jouw baby nog beter verloopt, wat op de lange termijn weer goed is voor het emotionele welzijn van jouw baby.
Meenemen tot slechts zes maanden
In het begin slapen baby’s veel en kun je dus redelijk productief zijn op de werkvloer. Na deze eerste maanden worden baby’s beweeglijker en beginnen ze met kruipen. Ze hebben meer ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De meeste bedrijven die baby’s op de werkvloer toestaan, hebben daarom een beleid dat jonge baby’s alleen mee mogen totdat ze mobieler worden, wat meestal tot de 6 maanden is.
Dit zijn de nadelen
Hoewel het geweldig is om langer bij je baby te blijven, zitten er natuurlijk ook nadelen aan verbonden. Op het moment dat je je privéleven meeneemt naar werk, zal de scheiding tussen werk en privé minder duidelijk zijn. Het kan zijn dat je ’s avonds nog even iets wilt afmaken, of misschien ben je tijdens het werk wel bezig met het googelen naar een nieuw kleurtje voor de babykamer. Je opvoedingstaken combineren met je werktaken, en voor je kind zorgen terwijl je professioneel bezig bent, is niet niks.
Het kan lastig zijn om dit goed te scheiden en het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast kan de werkomgeving voor stress en zelfs overstimulatie van jouw baby zorgen. Toch is het meenemen van je baby naar werk in sommige gevallen een (tijdelijke) oplossing. Zou jij het willen?
Lees ook: Thuiswerken: dankzij deze tips krijg je ook effectief iets gedaan
Laatst bijgewerkt: juli 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.