Zo verzorg je de billetjes van je baby

dossier Elke baby heeft wel eens last van rode billetjes. Soms blijft de luieruitslag beperkt tot de huidplooitjes, maar het kan ook zijn dat het poepje zodanig geïrriteerd is dat er kleine blaasjes ontstaan. Gevaarlijk is het niet, maar het kan wel vervelend zijn en zelfs pijn doen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar met de juiste behandeling is de huid in geen tijd weer hersteld.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag, of met een mooi woord luierdermatitis, ontstaat door bepaalde stoffen in de urine of stoelgang die de huid gaan irriteren. De wrijving van een volle luier tegen de babybilletjes maakt de huid nog net dat tikkeltje gevoeliger, waardoor die rood kleurt en uitslag verschijnt. Als er tandjes doorkomen, is de ontlasting vaak iets dunner en zuurder. Veel mama’s merken rond die periode ook luieruitslag op, maar het verband is niet wetenschappelijk bewezen. Een aanpassing aan het voedingspatroon kan sowieso wel een trigger zijn.

Hoe kan je luieruitslag voorkomen?

Geef je kindje best geregeld een nieuwe luier om wrijving te vermijden, zeker na ontlasting wacht je best niet te lang. Bij elke luierwissel kan je een verzorgende crème aanbrengen, zoals de Zachte Crème van Zwitsal, die hypoallergeen en parabeenvrij is en snel intrekt. Je kan die trouwens ook nog gebruiken voor je peuter en kleuter, en voor jezelf. Het is niet echt duidelijk welk type luier het babypoepje het best beschermt tegen luierdermatitis, al zou een wegwerpluier met superabsorberende gel de urine en stoelgang iets beter opnemen dan wasbare luiers, en zou een luier met ademende buitenwand beter zijn dan een afsluitende buitenlaag. Wie voor katoenen luiers kiest, kan ze na het wassen best met azijn naspoelen om ook de laatste zeepresten te verwijderen. Blijft ook dan nog de luieruitslag opduiken? Dan probeer je best een ander wasproduct zonder parfum. 

Hoe kan je luieruitslag best behandelen?

  • Maak de billetjes schoon met een washandje met lauw water, zonder zeep. Krijg je ze zo niet proper? Ga dan niet harder wrijven, maar kies voor een zachte, zeepvrije wasgel, die speciaal voor de gevoelige babyhuid ontwikkeld is.
  • Gebruik nadien een zachte doek om de billetjes droog te deppen en breng zinkzalf aan om de geïrriteerde huid te helpen herstellen en huiduitslag te voorkomen. Zwitsal zinkzalf bevat panthenol, zink en een druppel calendula (goudsbloem), dat gekend is om z’n helende, ontstekingsremmende werking.
  • Laat je baby na het verschonen gerust nog een tijdje met blote billen liggen voor je ‘m een propere, nieuwe luier aandoet.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je alle bovenstaande tips hebt geprobeerd, maar de uitslag nog steeds niet verdwenen is, kan je beter de huisarts raadplegen om te kijken of er geen infectie is ontstaan. Een bacteriële infectie, zoals impetigo, beslaat de hele luierstreek. Duurt de luieruitslag langer dan een week, en merk je schilferende randjes op rond de rode vlekjes? Dan gaat het om een schimmelinfectie. In beide gevallen kan de kinderarts of huisdokter een crème voorschrijven die de uitslag zal aanpakken. Merkt de dokter geen infectie op, dan zal hij kijken of er sprake is van een onderliggende aandoening zoals psoriasis, atopische dermatitits of een allergie. Zwitsal heeft besloten z’n jarenlange expertise rond babyverzorging te delen. Benieuwd naar het advies van experts? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief

In samenwerking met Zwitsal

Bronnen: https://www.gezondheid.be https://www.zwitsal.be https://www.kindengezin.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram