Ondanks controverse wint overlevingszwemmen voor baby’s en peuters aan populariteit
dossier
Geen haar op je hoofd die eraan denkt om je baby of peuter in diep water te gooien… En toch doen meer en meer ouders het. Onder begeleiding dan wel, als onderdeel van ‘self rescue survival swim lessons’.
Overlevingstechnieken
Bij ‘self rescue’ zwemlessen leren baby’s geen zwemtechnieken aan, daarvoor zijn ze nog veel te jong, maar ze krijgen wel technieken aangereikt om zichzelf te kunnen redden als ze in het water zouden vallen. Zo leren ze onder water te draaien naar een stabiele rugpositie waarin ze blijven drijven tot iemand te hulp schiet. Als het kindje al kan stappen, kan het eventueel ook leren om in het water voort te bewegen tot aan de rand van het zwembad.
Controversieel, maar populariteit groeit
Gemiddeld telt een cursus reddend zwemmen voor kleine kinderen tien lessen van 10 à 30 minuten, en het kan al voor baby’s van zes maanden oud. De instructeurs zijn uiteraard allemaal geschoold en bevoegd om baby’s en peuters overlevingszwemmen aan te leren, maar als ouder kan het wel heel onnatuurlijk aanvoelen en ook best wel eng zijn om te zien hoe je kleine kindje in het water wordt gegooid. Filmpjes van de self rescue lessen roepen dan ook heel wat uiteenlopende reacties op. Voor wie nog geen beelden zag, hebben we hieronder nog eens een filmpje geplakt.
En toch wordt het concept, dat oorspronkelijk uit Amerika komt, in België alsmaar populairder, want er duiken meer en meer cursussen overlevingszwemmen op. Nathalie Meskens is alvast grote fan. Op Instagram deelde ze in 2020 al beelden van de overlevingszwemlessen van dochtertje Lima.
Lees ook:
De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen
Autostoel: Kinderen die tegen de rijrichting zitten zijn tot 5 keer beter beschermd
Het gevaar van knoopbatterijen voor baby's en peuters
Mogen baby’s en jonge kinderen (pinda)noten eten?