Visuele ontwikkeling: wat ziet je baby?

dossier

Jij bestudeert je baby van top tot teentjes van zodra hij geboren is. Maar wat ziet je baby eigenlijk als hij naar jou kijkt? En wanneer kan hij jou beginnen herkennen?

Hoe verloopt de visuele ontwikkeling?

Hoewel je baby al bij de geboorte kan zien, zijn de hersenen nog niet klaar om de informatie te verwerken en te interpreteren. Dat moet hij gaandeweg nog leren. Tijdens de eerste levensjaren zijn baby’s dan ook heel gevoelig voor visuele input en stimulatie van de omgeving. De ogen registreren voortdurend beelden en geven die nieuwe informatie door aan de hersenen. Zo ontstaan verbindingen tussen hersencellen (neuronen) en begint je baby meer en meer te begrijpen wat hij voor zich ziet.

Lees ook: Waarom stopt je baby met huilen als je hem oppakt en rondwandelt?

Vanaf wanneer zien baby’s kleuren?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan je baby vanaf de geboorte al kleuren zien, alleen niet zo levendig als volwassenen. Pasgeborenen baby’s hebben moeite met het onderscheiden van gelijkaardige tinten, daarom geven ze de voorkeur aan zwart-wit of contrastrijke patronen. Rond twee tot vier maanden begint het kleurenzicht te verbeteren en kan hij ook kleuren van dezelfde tint onderscheiden, zoals rood en oranje. De kans is groot dat je baby aangetrokken is tot felle kleuren. Vandaar dat zoveel babyspeelgoed zo fel gekleurd is.

Lees ook: Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?

Een overzicht van de visuele mijlpalen

1-2 maanden: Je baby kijkt aandachtig, maar ziet niet scherp. Hij ziet het best op een afstand van 30 centimeter. Oogcontact met de ouders is de eerste visuele mijlpaal.

3 maanden: Je baby glimlacht terug en bestudeert heel graag zijn eigen handen. Hij kan bewegende objecten volgen en probeert die aan te raken. Dat is de eerste stap in de ontwikkeling van oog-handcoördinatie.

5-6 maanden: Hoewel het kleurenzicht nog niet zo ontwikkeld is als bij volwassenen, kan je baby nu wel al veel meer kleuren onderscheiden.

6-8 maanden: De ogen van je baby beginnen meer samen te werken, dus als je baby voordien nu en dan scheel keek (bij meer dan de helft van de baby’s is dat het geval), zou daar nu verbetering in komen. Meer en meer begint je baby ook gezichten te herkennen. Vanaf nu kan hij ook in 3D beginnen zien.

Lees ook: Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen

7-10 maanden: Het kruipen stimuleert de verdere ontwikkeling van de oog-hand-voet-lichaamscoördinatie.

12 maanden: Je baby kan al meer inschatten hoe ver iets verwijderd is, bij het grijpen bijvoorbeeld, en ook het dieptezicht ontwikkelt zich verder.

1-2 jaar: Je peuter bestudeert z’n omgeving intens, waardoor hij vormen leert zien en bepaalde beelden en objecten herkent.

Lees ook: Hoe herken je autisme bij je baby of peuter?

Bronnen:
www.gezondheid.be
https://scheelzien.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram