Voorzichtig met nitraatrijke groenten voor baby’s
dossier
Tijdens het bewaren en bereiden van groenten kan nitraat om gezet worden in nitriet. Nitriet kan voor zuurstoftekort in het bloed zorgen en voor ademhalingsproblemen. Vooral bij baby’s is dit erg gevaarlijk.
Nitraatrijke groenten en de leeftijd waarop deze kunnen gestart worden:
Slasoorten | 4 à 6 maanden |
Postelein | 4 à 6 maanden |
Rode biet | 4 à 6 maanden |
Kervel | 4 à 6 maanden |
Radijs | 12 maanden |
Bleekselder | 8 maanden |
Andijvie | 4 à 6 maanden |
Spinazie | 4 à 6 maanden |
Spitskool | 12 maanden |
Koolrabi | 8 maanden |
Tuinkers/waterkers | 4 à 6 maanden |
Venkel | 4 à 6 maanden |
Chinese kool | 4 à 6 maanden |
Snijbiet (warmoes) | 4 à 6 maaanden |
Bereiding
Verbruik ze zo vers en snel mogelijk. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
• Verwijder de verlepte bladeren, nerven en stelen.
• Kook nitraatrijke groenten in veel water. Giet het kookvocht weg. Stoom ze niet.
• Serveer ze onmiddellijk na de bereiding.
Aandachtspunten
• Het opwarmen van nitraatrijke groenten leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en gekoeld bewaard werd, maar omwille van mogelijk vitamineverlies is het niet raadzaam.
• Hou rekening met de seizoenen. In de zomer bevatten ze minder nitraat dan in de winter.
• Koop geen bereide diepvriesspinazie en bereide spinazie in bokalen.
• Zorg voor veel afwisseling tussen nitraatrijke en nitraatarme groenten.
• Gebruik niet meer dan 2 x per week nitraatrijke groenten.
• Vermijd de combinatie met vis (uitgezonderd zalm en makreel).