Waarom huilt je baby? Dit zegt z’n lichaamstaal

dossier

De eerste uren en dagen met een newborn zijn vaak heerlijk. De baby slaapt goed, is meestal rustig… Maar dan komt er toch plots een periode waarin je kleintje wat meer huilt en voortdurend bij jou wil zijn. Het lijkt dan wel alsof je geen enkel moment meer voor jezelf hebt. Lastig, want je moet niet alleen zien te ontdekken waarom je baby huilt, maar ook hoe je kan helpen.

Kraamverzorgster Stéphanie Pilyser ziet dagelijks mama’s en papa’s met duizend vragen, maar niet altijd een antwoord. In de voorbije jaren leerde ze dankzij de vele huisbezoeken echter de lichaamstaal van baby’s te ‘lezen’ en die tips deelt ze maar al te graag.

Stéphanie: Als kraamverzorgende heb ik enkele trucjes om te achterhalen wat het ‘probleem’ zou kunnen zijn. Ik gebruik ook enkele houdingen of bewegingen om de pijn of het huilen te verhelpen. Ik zeg er wel even bij dat mijn tips niet medisch of wetenschappelijk onderbouwd zijn. Louter eigen vaststellingen vanuit de praktijk dus…

Ga eerst en vooral even na of je kleintje in een sprongetje zit of net een vaccinatie achter de rug heeft, want dit kan mogelijks ook al een verklaring zijn voor waarom je kleintje het een beetje moeilijk heeft. Is dat niet het geval, en heeft je baby bovendien geen honger en geen volle pamper? Let dan even op de lichaamstaal.

Lees ook: Heeft je baby een koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Lichaamstaal van een huilende baby

Kijk naar de beentjes van je kleintje: hoe houdt hij/zij die wanneer tijdens het huilen? Eerder ingetrokken of meer uitgestrekt?

  • Ingetrokken beentjes - dus als hij z’n beentjes geregeld intrekt met de knietjes naar buiten - wijzen vaak op krampjes.
  • Gaat je kindje eerder overstrekken, en kijk hierbij dan ook zeker naar de gehele lichaamshouding (hoofd naar achter trekken, lichaam opspannen, beentjes uitstampen) dan wijst dit op zuuroprispingen/reflux. Zulke kindjes hebben meestal ook een enorme zuigreflex, een wit randje op de binnenkant van de lipjes en witte schilfers op de tong.

Lees ook: Sarah over haar huilbaby: "Je wil gewoon vertellen dat het pijn doet, en dat mag je."

Ga zeker eens na hoelang na een voeding je kindje dit gedrag vertoont. Gaat je kindje zich overstrekken, en dat binnen een tijdspanne van anderhalf uur na de voeding? Dan is dit een extra indicatie voor zuuroprispingen of reflux. Zit er meer tijd tussen en lijkt het meer op beentjes intrekken, dan gaat het waarschijnlijk om krampjes.

Lees ook: Shaken baby syndroom: waarom je een kind nooit mag schudden

Houdingen om je kleintje te troosten bij reflux

Bij zuuroprispingen, vaak teruggeven of een vermoeden van reflux kan je het kindje best tot een half uur na de voeding rechthouden. Zet eventueel blokjes onder de wieg, het park of het bedje zodat 1 kant wat hoger staat. Is je kindje al wat groter? Laat hem dan nog even rechtzitten in het wippertje.  

Lees ook: Hoe kan je verborgen reflux herkennen?

Houdingen om je kleintje te troosten bij darmkrampjes

Bij krampjes helpt voornamelijk warmte op de buik. Gebruik bijvoorbeeld een verwarmd kersenpitkussentje. Zoekt je kleintje duidelijk nog even troost bij mama of papa? Dan kan het helpen om je kleintje met z’n buik op je onderarm te leggen. Ook jouw lichaamswarmte kan wonderen doen: buik tegen buik.

Lees ook: Is mijn baby een huilbaby?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram