Waarop moet je letten bij het maken van groentepap voor je baby?

123_m_groentepap_peuter.jpg

dossier

Als je kindje vier à zes maanden oud is, is hij klaar voor méer dan melk. Hoe kan je best groentepap maken, en waarop moet je letten? Enkele tips.


Lees ook: Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?

Starten met groentepap

Start liefst met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie... Meestal lust een kindje dit wel. De pap hoeft niet per se verschillende soorten groenten te bevatten, maar zorg wel voor zoveel mogelijk afwisseling, zo leert je baby alles eten en krijgt hij ook de nodige vitamines en mineralen binnen.

Geef groentepap liefst ’s middags, zo kan het maagje de maaltijd nog goed verteren. ’s Avonds kan je kindje dan nog een melkmaaltijd drinken.  

Gaat de vaste voeding goed, dan mag je vanaf 6 à 7 maanden mager vlees, vis of een halve eidooier (eierdooier én eiwit pas vanaf 8 maanden) toevoegen aan het groentepapje. Kook het vlees, de vis en de eidooier, en pureer die in het papje. Start met ong. 15g per dag, vanaf 1 jaar ong. 25 g per dag.

Lees ook: Baby stukjes laten eten: hoe werkt de Rapley-methode?

Hoe maak je groentepap?

  • Spoel de groenten verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is. Schil de groente en snij ze dan in grote gelijke delen. Zo gaan er minder vitamines verloren.
  • De ideale verhouding is 2/3 groenten, 1/3 aardappelen, witte rijst of deegwaren.
  • Kook de groenten (rauwe groenten kunnen pas vanaf één jaar) in een beetje water of stoom ze. Zo heb je een maximaal behoud van vitamines. Sommige groenten bevatten van zichzelf al veel vocht, zo moet er bijvoorbeeld bij witloof geen water toegevoegd worden. Kook nitraatrijke groenten wél in veel water.
  • Plet alles of maak het papje fijn met een roerzeef. Het fijnmaken van de voeding zorgt er voor dat de voedingsstoffen beter kunnen opgenomen worden. Als je de groenten mixt, komt er veel lucht in de pap en gaan de vitamines sneller verloren. Kan je baby voldoende kauwen, laat dan gerust kleine brokjes in de voeding.
  • Voeg - afhankelijk van de hoeveelheid pap - altijd een koffielepel tot een eetlepel vetstof toe. Dit maakt het hapje smeuïger en geeft je baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Voeg de aangepaste hoeveelheid vetstof op het einde van de bereiding aan de groentepap toe, en kies bij voorkeur voor een olie (bv. maïs-, lolijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie), een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.


Lees ook: Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?

Wist je dat

  • Je een bepaalde groente die niet in de smaak valt gerust nog eens mag verwerken in een groentepap? De kans is groot dat het dan wel lukt. Wacht wel best een paar weken.
  • Je baby pas harde kolen (witte kool, rodekool, boerenkool en savooikool) en ui mag eten na zijn eerste verjaardag?
  • Je best verse groenten kiest? Aan groenten uit blik of bokalen wordt veel zout toegevoegd en dat kan de nieren van de baby belasten. Dat is ook de reden waarom je best geen zout aan de groentepap toevoegt, en waarom je best geen bouillonblokjes gebruikt.
  • Soep een warme maaltijd niet kan vervangen? Het is een goede leverancier van vocht en soep is ook rijk aan mineralen, maar ze bevat veel minder vitaminen. Bovendien is op 6 maanden de melkvoeding nog steeds het belangrijkste voedingsmiddel voor de baby. Je kan wel soep gebruiken als ‘sausje’ om de pap minder droog te maken.
  • Je beter sterk smakende kruiden en pikante specerijen kan vermijden? Die kunnen het maag-darmkanaal van baby’s en peuters te hard prikkelen. Tuinkruiden (zoals peterselie, bieslook, kervel, basilicum en venkel) kunnen wel.
  • Je baby gerust vegetarisch mag eten? Vervang dan het vlees door een combinatie van peulvruchten en granen, een half ei, tofoe (sojakaas)… Andere vleesvervangers (seitan, tempé, mycoproteïne (Quorn), kaas, noten, ...) geef je beter niet vóór de leeftijd van 1 jaar. Wissel ook steeds goed af.


Lees ook: Wat zijn de gevaren van te veel nitraatrijke voeding?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram