Waarop moet je letten bij het maken van groentepap voor je baby?
dossier
Als je kindje vier à zes maanden oud is, is hij klaar voor méer dan melk. Hoe kan je best groentepap maken, en waarop moet je letten? Enkele tips.
Lees ook: Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?
Starten met groentepap
Start liefst met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie... Meestal lust een kindje dit wel. De pap hoeft niet per se verschillende soorten groenten te bevatten, maar zorg wel voor zoveel mogelijk afwisseling, zo leert je baby alles eten en krijgt hij ook de nodige vitamines en mineralen binnen.
Geef groentepap liefst ’s middags, zo kan het maagje de maaltijd nog goed verteren. ’s Avonds kan je kindje dan nog een melkmaaltijd drinken.
Gaat de vaste voeding goed, dan mag je vanaf 6 à 7 maanden mager vlees, vis of een halve eidooier (eierdooier én eiwit pas vanaf 8 maanden) toevoegen aan het groentepapje. Kook het vlees, de vis en de eidooier, en pureer die in het papje. Start met ong. 15g per dag, vanaf 1 jaar ong. 25 g per dag.
Lees ook: Baby stukjes laten eten: hoe werkt de Rapley-methode?
Hoe maak je groentepap?
- Spoel de groenten verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is. Schil de groente en snij ze dan in grote gelijke delen. Zo gaan er minder vitamines verloren.
- De ideale verhouding is 2/3 groenten, 1/3 aardappelen, witte rijst of deegwaren.
- Kook de groenten (rauwe groenten kunnen pas vanaf één jaar) in een beetje water of stoom ze. Zo heb je een maximaal behoud van vitamines. Sommige groenten bevatten van zichzelf al veel vocht, zo moet er bijvoorbeeld bij witloof geen water toegevoegd worden. Kook nitraatrijke groenten wél in veel water.
- Plet alles of maak het papje fijn met een roerzeef. Het fijnmaken van de voeding zorgt er voor dat de voedingsstoffen beter kunnen opgenomen worden. Als je de groenten mixt, komt er veel lucht in de pap en gaan de vitamines sneller verloren. Kan je baby voldoende kauwen, laat dan gerust kleine brokjes in de voeding.
- Voeg - afhankelijk van de hoeveelheid pap - altijd een koffielepel tot een eetlepel vetstof toe. Dit maakt het hapje smeuïger en geeft je baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Voeg de aangepaste hoeveelheid vetstof op het einde van de bereiding aan de groentepap toe, en kies bij voorkeur voor een olie (bv. maïs-, lolijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie), een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.
Lees ook: Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?
Wist je dat
Lees ook: Wat zijn de gevaren van te veel nitraatrijke voeding? |