Wat is tepel-speenverwarring?

dossier

Combineer je borstvoeding met flesvoeding en hapt je baby plots niet meer goed aan? Schudt hij zijn hoofd bij het aanleggen of weigert hij plots je tepel? Dan is er misschien sprake van tepel-speenverwarring.

Wat is tepel-speenverwarring?

Tepel-speenverwarring, ook wel zuigverwarring genoemd, komt voor als een baby door het gebruik van kunstspenen niet meer goed aan de borst drinkt. ‘Verwarring’ is echter niet zo’n goede term, want meestal is het niet zo dat een baby de borst verwart met een kunstspeen, maar dat hij een voorkeur heeft ontwikkeld.

In het algemeen zijn er twee soorten:

Een pasgeboren baby kan moeite ondervinden om op de juiste manier aan te happen als ze ‘tegelijkertijd’ ook een plastic of latex speen krijgen.

Een iets oudere baby die altijd borstvoeding kreeg en nu van een flesje mocht drinken, kan de borst gaan weigeren, omdat hij het flesje verkiest.

Lees ook: Waarom is colostrum ‘vloeibaar goud’?

Waarom kan een baby een voorkeur ontwikkelen?

Om melk uit een flesje te krijgen, gebruikt de baby een zuigtechniek. Aan de borst maakt de baby daarentegen met z’n tong een peristaltische beweging, een soort golfbeweging. Je kan die mooi zien in het filmpje hieronder. Een flessenspeen is bovendien ook harder, en de melk vloeit er vlotter en gelijkmatiger uit. Aan de borst moet hij dus iets harder werken, wat hem overstuur kan maken.

Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?

https://www.instagram.com/p/CJTmFvHn0Xl/?utm_source=ig_web_copy_link

Hoe kan je zuigverwarring voorkomen?

Om tepel-speenverwarring (of die voorkeur) te voorkomen, kan je beter wachten met het introduceren van een speentje tot de borstvoeding goed op gang is gekomen. Veel experts raden ook aan om pas een eerste flesje te geven na zes weken. Als een baby voordien extra melk nodig heeft, kan je indien mogelijk een cupje of spuitje proberen. Vanaf zes weken kan het een goed idee zijn om op regelmatige tijdstippen (afgekolfde) melk in een flesje te geven, zodat hij het drinken aan de fles niet verleert, want ook dat kan voorvallen.

Lees ook: Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?

Wat als je baby zuigverwarring heeft?

Er zijn verschillende dingen die je kan proberen:

  • Sommige baby’s drinken makkelijker als ze in de draagdoek of draagzak zitten, of als je rondwandelt.
  • Zorg dat je kindje rustig is als je de borst aanbiedt, dus wacht niet tot hij supergrote honger heeft en ook als hij huilt is de timing niet ideaal.
  • Probeer wat melk uit de borst te duwen en druppel de melk op de lipjes of in het mondje van je kindje, zodat hij letterlijk de smaak te pakken krijgt. Op die manier zal de melk ook vlotter uit de borst komen, en moet hij niet eerst ‘werken’ voor hij melk proeft.
  • Zorg dat je kindje zeker in de juiste positie ligt voor de borstvoeding, en dat hij op de juiste manier aanhapt.

Lukt het jullie niet of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet om je vroedvrouw of lactatiekundige te contacteren.

Lees ook: Mag je kraantjeswater gebruiken voor de bereiding van een flesje?

Bronnen:
La Leche League Vlaanderen
Nature
Seeds and Carry


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram