De tijgermug rukt op in België

In dit artikel
De tijgermug rukt op in België

dossier

De tijgermug (Aedes albopictus) is een mug die van oorsprong uit Zuidoost-Azië komt, maar die meer en meer ook bij ons opduikt. Een steek kan gevaarlijk zijn, want een tijgermug kan virussen overbrengen zoals chikungunya, dengue (knokkelkoorts), westnijlvirus en zika

Lees ook: Welke infectieziekten door insecten staan ons te wachten?

Tijgermug in België

Tijgermuggen leggen eitjes in laagjes water, tussen planten en bijvoorbeeld ook in oude autobanden. Via de handel is de tijgermug in alle werelddelen terecht gekomen, waaronder in Zuid-Europa. Mede door de klimaatopwarming is ze bezig aan een opmars richting het noorden van Europa. In België is ze momenteel (nog) niet gevestigd, maar in onze buurlanden wel al. “Een vroege opsporing is noodzakelijk om zijn vestiging in België te vertragen en zo het uitbreken van muggenovergedraagbare ziekten te voorkomen,” aldus Sciensano. Wie een tijgermug spot, wordt dan ook gevraagd om dat te melden via de website muggensurveillance.be, of via de mobiele applicatie.

Daarnaast kan je het oprukken van de tijgermug vertragen door tijdens de wintermaanden regentonnen, bloempotten en dakgoten grondig schoonmaken om eitjes die aan de zijkanten kleven te verwijderen. Bij de start van het muggenseizoen (rond mei) is het ook cruciaal om stilstaand water in terrassen en tuinen regelmatig weg te spoelen.

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden

Tijgermug herkennen

123-aedes-tijgermug-dengue-03-19.jpg
Een tijgermug is kleiner dan de klassieke mug die in Vlaanderen voorkomt, en heeft kenmerkende zwart-witte strepen op lichaam en poten. In tegenstelling tot de mug die we kennen, steekt een tijgermug niet alleen ’s avonds of ’s nachts, maar is die ook overdag agressief.

Lees ook: Welk middel tegen muggen werkt best (en wat werkt niet)?

Gestoken door een tijgermug

Of je gestoken bent door een tijgermug of een gewone mug, kan je aan de beet zelf niet zien, want ze zien er exact hetzelfde uit. De beet zelf jeukt ook niet opvallend meer. De steek van een vrouwelijke tijgermug (het mannetje steekt geen mensen) is wel pijnlijk. 

Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack, en gebruik eventueel een verzachtende zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld met aloë vera of calendula. Krijg je hevigere klachten? Neem dan zeker contact op met je huisarts. 

Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. De kans dat je besmet raakt is vooralsnog bijzonder klein, maar waakzaam zijn voor ziektesymptomen is natuurlijk belangrijk.

Lees ook: Maakt alcohol je aantrekkelijker voor muggen?

Bronnen:
https://www.sciensano.be
https://www.vrt.be
https://www.rivm.nl
https://www.rodekruis.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt