Beïnvloedt onze bloeddruk onbewust onze koffieconsumptie?

unspl-m-koffee-5-7-21.jpg

nieuws Te veel koffie drinken kan leiden tot onder andere nervositeit, beven of hartkloppingen. Onderzoek toont nu aan dat we een soort ingebouwd beschermingsmechanisme hebben dat een te hoge inname van cafeïne voorkomt als onze bloeddruk te hoog is.

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie, en een goede dosis is twee tot drie kopjes per dag. Hoewel het is aangetoond dat cafeïne de bloeddruk de hoogte kan injagen, is er nog geen bewijs dat cafeïnehoudende koffie dat effect heeft. Sommige experts wijzen erop dat andere bestanddelen van koffie het effect van cafeïne in dit opzicht "neutraliseren". Een Australisch team (Universiteit van Zuid-Australië) heeft nu een andere theorie op tafel gegooid. Volgens hen beschikken we over een zelfregulerend vermogen, dat onbewust onze koffieconsumptie binnen de perken houdt. 

Lees ook: Hoge bloeddruk (hypertensie): hoe voorkomen en behandelen

De onderzoekers analyseerden gegevens van ongeveer 400.000 mensen tussen 39 en 73 jaar. Zij meldden hun gebruikelijke koffieconsumptie, terwijl hun systolische en diastolische bloeddruk en hartslag werden gemeten. Daarnaast werd hun cardiovasculaire voorgeschiedenis in kaart gebracht op basis van ziekenhuisdiagnoses, huisartsendossiers en door de deelnemers verstrekte informatie.
Hoe hoger de bloeddruk, hoe minder koffie
Ten eerste blijkt dat mensen met essentiële hypertensie (zonder duidelijke oorzaak), angina pectoris (pijn in de borst of hartkramp) of hartritmestoornissen van nature geneigd zijn minder cafeïnehoudende koffie te drinken, meer cafeïnevrije koffie drinken of zelfs helemaal geen koffie consumeren. Vervolgens werd voor alle deelnemers (d.w.z. met én zonder hart- en vaatziekten) een verband waargenomen tussen bloeddrukmetingen en koffieconsumptie.

Lees ook: Cafeïne en slaap: wanneer drink je best je laatste koffie?

Een beschermingsmechanisme
Over het geheel genomen werd elke 10 mmHg stijging van de systolische druk (de hoogste waarde) geassocieerd met een vermindering van 0,21 kopjes koffie per dag (met cafeïne) en een vermindering van 0,33 kopjes koffie per dag voor elke 10 mmHg stijging van de diastolische druk. Opmerkelijk is dat de specialisten hebben kunnen vaststellen dat deze zelfbeperking van de consumptie te verklaren is door de genetica, via een soort beschermingsmechanisme.

De auteurs leggen uit dat "we van nature geneigd zijn onze koffieconsumptie te reguleren op basis van bloeddruk en hartslag". Dit zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom koffie, ondanks de aanwezigheid van cafeïne, niet in verband wordt gebracht met hoge bloeddruk.

Lees ook: Is koffie kankerverwekkend?

bron: The American Journal of Clinical Nutrition (http://ajcn.nutrition.org)

Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram