Cafeïne en slaap: wanneer drink je best je laatste koffie?

In dit artikel
Cafeïne en slaap: wanneer drink je best je laatste koffie?

dossier Ochtendkoffie is voor velen van ons een must. Sommigen genieten ook van een kopje in de namiddag of naar de avond toe. Maar welk effect heeft het op onze slaap? Wanneer drink je best je laatste koffie van de dag?

Cafeïne wordt binnen 45 minuten na inname door het lichaam opgenomen, en de cafeïnepiek in het bloedplasma wordt tussen 15 minuten en twee uur bereikt. De alertheid houdt enkele uren aan, hoelang precies hangt af van de snelheid waarmee het wordt gemetaboliseerd.

Lees ook: Alles wat je moet weten over slaapproblemen

Het effect van cafeïne

123-warme-hot-koffie-heet-drank-04-19.png
300 mg cafeïne (of drie koppen koffie) per dag kan helpen om de waakzaamheid, alertheid, reactietijd, nauwkeurigheid en het werkgeheugen van mensen te verbeteren in de eerste drie dagen met slechte nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek. Een studie van medische noodteams toonde bovendien aan dat de consumptie van cafeïne de psychomotorische prestaties en de waakzaamheid van mensen die nachtdiensten draaien, verbetert. Al kan het ook wel de slaapkwaliteit en -duur beïnvloeden.

Onderzoekers ontdekten ook dat het effect van cafeïne op de slaap afhangt van de hoeveelheid die gedurende de dag wordt geconsumeerd en de gevoeligheid voor de effecten van cafeïne. Wie van zichzelf weet dat cafeïne de nachtrust beïnvloedt, drinkt best zes uur voor bedtijd geen koffie meer, klinkt het. Kan je ’s avonds wel de slaap vatten, maar voel je je ’s morgens opvallend alert? Dan ben ook jij niet immuun voor de effecten van cafeïne, die genetische immuniteit is slechts enkelen gegeven. 

Lees ook: Waarom slaap je slechter als je ouder wordt?

Cafeïnevrij

Mensen die weten van zichzelf dat ze gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne en toch graag in de  late namiddag of avond koffie willen drinken, kunnen dus beter cafeïnevrije koffie of koffie met een zeer laag cafeïnegehalte drinken.

Lees ook: Is koffie kankerverwekkend?

Bronnen:
https://www.coffeeandhealth.org
https://neurosciencenews.com
https://www.openaccessgovernment.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram