Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?

In dit artikel
Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?

dossier

De kans dat iemand kanker krijgt in zijn of haar leven, hangt af van veel verschillende factoren, onder meer leeftijd, levensstijl, familiegeschiedenis en omgeving. En zelfs als twee personen identieke parameters hebben, kan hun ervaring op vlak van kanker nog verschillen. Praat dus altijd met je arts over je eigen risico op kanker. Hij of zij kan nagaan welke elementen je risico verhogen en wat je kan doen om dat risico te verlagen.

Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Getty_dna_2023.jpg

© Getty Images

Kanker ontstaat door een opeenstapeling van beschadigingen aan het genetisch materiaal (DNA), die niet worden hersteld binnen een cel. Veroudering en erfelijkheid zijn risicofactoren die we niet kunnen vermijden. Ook je biologische geslacht geeft je al dan niet een bescheiden voordeel: kanker komt net iets minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen, al scheelt dat maar een paar percentages. Andere risicofactoren die deel uitmaken van je levenswijze, zijn dan weer wel volledig of gedeeltelijk te beïnvloeden.

Lees ook: Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?

Aantal kankerdiagnoses stijgt

Over het algemeen neemt het aantal nieuwe kankerdiagnoses toe met de tijd. Daar zijn enkele verklaringen voor. Het totale bevolkingsaantal neemt steeds toe. Hoe meer mensen er zijn, hoe vaker ook de diagnose van kanker wordt gesteld.
De bevolking vergrijst bovendien. In verhouding zijn er dus meer oudere mensen dan vroeger. En kanker ziet men het meest bij personen ouder dan 60 jaar. Ook gaat onze levenswijze achteruit. Een ongezonde levensstijl houdt een hoger risico op kanker in.

Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen

Verschil in kankersoort

Het risico op kanker verschilt onderling per type kanker. In België zijn de meest voorkomende kankersoorten bij mannen: prostaatkanker, longkanker en dikkedarmkanker. Bij vrouwen zijn dat borstkanker, darmkanker en longkanker. Deze vier kankervormen maken de helft uit van alle diagnoses. Bij personen jonger dan 20 jaar zijn de meest voorkomende kankertypes: leukemie, lymfeklierkanker en een tumor van het centraal zenuwstelsel.

Op de website van de Stichting Kankerregister vind je een tool die het aantal gevallen van een bepaald kankertype geeft per leeftijdsgroep en per jaar. Je moet daarin het tumortype, regio, incidentiejaar en geslacht selecteren. Nadien kan je de grafiek raadplegen.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Leeftijd en erfelijkheid

Je leeftijd heeft in grote mate invloed op het krijgen van kanker. Oudere mensen krijgen vaker kanker dan jonge mensen. 99 procent van de kankers ziet men bij volwassen ouder dan 20 jaar. 80 procent van de personen met kanker is ouder dan 60 jaar. Bij amper 5 procent van de patiënten met kanker is erfelijkheid de oorzaak.

Lees ook: Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen

Levensstijl

Naast de onvermijdbare risicofactoren kan je eigen gedrag je kans op kanker beïnvloeden. Enkele zaken die je risico kunnen verminderen zijn:

  • Niet roken en blootstelling aan rook vermijden
  • Een gezond gewicht behouden
  • Voldoende bewegen
  • Gezonde voeding
  • Weinig of geen alcohol drinken
  • Vermijd te veel blootstelling aan zonlicht en ga niet onder de zonnebank
  • Bescherm je tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de veiligheidsvoorschriften te volgen
  • Neem deel aan screeningprogramma’s voor darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker

Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.kanker.nl
https://kankerregister.org
https://kankerregister.org



auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt