Alcohol en weinig foliumzuur verhoogt risico op borstkanker
nieuws
Postmenopausale vrouwen die dagelijks meer dan een half glas alcohol drinken én te weinig foliumzuur nemen, lopen een verhoogd risico op borstkanker, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Vrouwen die niet drinken en veel foliumzuur innemen, hebben tot 60% minder kans op borstkanker.
Van alcohol was al bekend dat het, enerzijds, het risico op borstkanker licht verhoogt, en, anderzijds, de opname van foliumzuur (en andere vitamines uit de B-groep) afremt. Foliumzuur zou een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigingen aan het genetisch materiaal die tot kanker kunnen leiden.
Het onderzoek bestudeerde de medische gegevens van meer dan 34.000 postmenopauzale vrouwen gedurende 12 jaar. In die periode ontwikkelden 1600 vrouwen borstkanker. Vrouwen met de hoogste alcoholconsumptie maar met een hoge foliumopname, hadden ongeveer hetzelfde borstkankerrisico als vrouwen die niet dronken en met lage foliuminname. Volgens de onderzoekers moeten vrouwen die alcohol drinken overwegen om wekelijks een foliumzuursupplement te nemen om de mogelijke risico's van alcohol op kanker te vermijden.
Foliumzuur - een vitamine uit de B-groep - komt van nature in tal van voedingsproducten voor, zoals groenten, zuivelproducten, fruit, vlees, brood en ontbijtgranen. Bij de bereiding gaat evenwel tot 95% van het foliumzuur verloren. Eerder onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat de gemiddelde voeding ongeveer 2,5 mg foliumzuur per dag bevat, maar een kwart van de bevolking zou minder dan 1 mg foliumzuur opnemen.
Bron: Epidemiology 2001;11.