Welke soorten borstkanker zijn er?

123-borstkanker-ca-10-18.png

dossier

Borstkanker heeft meestal geen erfelijke oorzaak. Ongeveer 5 tot 10 procent van alle vrouwen met borstkanker heeft de ziekte gekregen door erfelijke aanleg en is drager van een verandering in een gen. Er is niet één enkele borstkanker, maar vele verschillende types. Wat voor soort borstkanker je hebt, is onder andere afhankelijk van het type cellen, het stadium van de cellen en hoe snel die cellen zich delen. De verschillende types worden vaak op ander manieren behandeld.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van borstkanker bij vrouwen?

Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren

Soorten borstkanker

  1. Ductaal carcinoma in situ (DCIS): DCIS vormt zich in de melkgangen van de borst. DCIS is ‘in situ’, wat betekent dat het niet is uitgegroeid naar omliggend weefsel. De cellen bevinden zich nog op één plek en er komen geen uitzaaiingen voor. Uit DCIS kan wel een invasieve tumor ontstaan, die omliggende weefsels kan binnendringen. Deze vorm kan daarom een voorloper van borstkanker zijn en moet dan ook behandeld worden. Zonder behandeling zal een deel van de tumoren namelijk invasief worden, al kan men momenteel niet voorspellen welke DCIS invasief zullen worden en welke niet. 
  2. Lobulair carcinoma in situ (LCIS): Net als DCIS is LCIS een voorstadium van borstkanker. De kankercellen zijn niet doorgedrongen in omliggend weefsel. Deze vorm kan wel uitgroeien tot invasieve borstkanker. LCIS geeft meestal geen klachten en vormt bijna nooit kleine verkalkingen. Daarom vindt men LCIS bijna nooit bij een mammografie, maar ontdekt men het doorgaans toevallig.
  3. Invasief lobulair carcinoom: Ongeveer 15 procent van alle soorten borstkanker is een invasief lobulair carcinoom (ILC). De kankercellen ontstaan in de lobben van de borst, en via deze klieren verspreiden ze zich naar het omliggende borstweefsel. Ook kunnen er uitzaaiingen voorkomen naar de lymfeklieren en andere delen van het lichaam. ILC-cellen liggen meer los van elkaar dan bij een invasief carcinoom NST, waardoor de tumor vaak alleen als zwelling van de borst te voelen is. Op een mammografie of echografie is de tumor niet altijd goed zichtbaar. Het is dan nodig een MRI-scan uit te voeren.
  4. Invasief carcinoom NST (voorheen invasief ductaal carcinoom): Deze vorm van borstkanker komt het vaakst voor. Ongeveer drie op de vier vrouwen met borstkanker heeft deze vorm. NST staat voor: van het Niet-Speciale Type. Dit type begint in de melkgangen, maar de cellen groeien door buiten de wanden van de melkgangen en kunnen zich verder ontwikkelen. De tumor kan uitzaaien naar andere organen. 
  5. HER2-positieve borstkanker: Bij 10 procent van de borstkankers is het eiwit HER2 overvloedig aanwezig. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Bij HER2-gedreven borstkanker delen de cellen zich over het algemeen sneller. Het is dus een agressieve tumor. Bij HER2-positieve borstkanker kan men doelgerichte therapie toepassen. 
  6. Hormoongevoelige borstkanker: De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen invloed hebben op de groei en deling van een tumor. Dit type wordt hormoongevoelige borstkanker genoemd. Ruim 80 procent van de vrouwen met een invasieve vorm van borstkanker, heeft hormoongevoelige borstkanker. Het is belangrijk om te weten of de tumor hormoongevoelig is. In dat geval geeft men namelijk vaak anti-hormonale therapie als onderdeel van de behandeling.
  7. Triple negatieve borstkanker: Deze vorm van borstkanker is niet gevoelig voor ostrogeen, progesteron en HER2. Het is een vrij agressieve kanker, want hij groeit snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker. Triple negatieve borstkanker komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met een genetische aanleg voor borstkanker. 
  8. Inflammatoire borstkanker: Inflammatoire borstkanker is een zeldzame, agressieve vorm van borstkanker die zich snel door de borst verspreidt. De kankercellen blokkeren de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Deze vorm van borstkanker wordt ook wel ontstekingsborstkanker of mastitis carcinomatosa genoemd. 
  9. Zeldzame vormen: Er bestaat ook een aantal zeldzame vormen van borstkanker, onder meer de ziekte van Paget, medullair carcinoom, tubulair carcinoom, phyllodestumor en mucineus carcinoom of colloïd carcinoom.

Lees ook: Inflammatoire borstkanker: een zeer agressieve vorm van borstkanker

Lees ook: Erfelijke borstkanker

Lees ook: Wat zijn de overlevingskansen bij borstkanker?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.kanker.nl
https://www.borstkanker.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram