- dossierWaarom verkleurt boter bij het bakken en … is dit gevaarlijk?
- nieuwsIs rode zalm gezonder dan roze zalm?
- dossierIs koolzaadolie gezond?
- boeken/interviewsPodcast: cholesterol en een gezond hart
Let op je cholesterol
nieuws
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. In het lichaam is LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, dat ervoor zorgt dat de vaten dichtslibben. Het HDL- cholesterol is het goede cholesterol dat de bloedvaten schoonmaakt.
De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt onder meer beïnvloed door wat we eten.
Verzadigde vetten in dierlijke producten verhogen het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Om het cholesterolgehalte van je bloed omlaag te brengen, kan je kiezen voor halfvolle of magere melkproducten, minder vette kaas (20+ of 30+) en mager vlees en magere vleeswaren. Ook koek, gebak en snacks bevatten verzadigde vetten. Neem daar dus niet te veel van.
Onverzadigde vetten verhogen het goede cholesterol (HDL). Deze vetten komen voor in vette vis (haring, zalm, makreel), plantaardige oliën, pinda's en noten. Geadviseerd wordt om 1 à 2 maal per week vis te eten, dat is goed voor hart en bloedvaten.
Tip: verzadigde vetten zijn meestal gestold (vast) en onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar (bvb olijfolie)
Lees ook: Aanbevelingen voor vetten
Lees ook: Cholesterolverlagende voeding