Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?

coronavirus-covid.jpg

nieuws Uit recente Chinese onderzoeken blijkt dat de antilichamen die we ontwikkelen tijdens een corona-infectie maar beperkte tijd voor immuniteit zorgen. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor de zoektocht naar een vaccin.  

Bij de studie in Wuhan screenden onderzoekers 1.500 coronapatiënten op antilichamen. Die resultaten vergeleken ze met de cijfers van drie andere groepen: 1.600 mensen die in het ziekenhuis opgenomen waren om niet-corona-redenen, 3.800 gezondheidswerkers die in de beginfase in aanraking kwamen met het virus, en 20.000 ‘doorsnee’ Chinezen. Wat bleek? 90 procent van de coronapatiënten had antistoffen in het bloed, maar ook 1 tot 5 procent van de andere groepen hadden antistoffen aangemaakt. Aangezien bij de overige 10 procent van de coronapatiënten en bij het medisch personeel geen antilichamen werden gevonden, besluiten de onderzoekers dat we niet in staat zijn om onszelf voor een lange tijd te beschermen tegen het virus. 
2 à 3 maand immuun
Bij een andere studie, in het district Wanzhou, vergeleken wetenschappers de afweerreactie van 37 mensen die besmet waren maar geen symptomen ontwikkelden met die van 37 patiënten die wél symptomen vertoonden. Beide groepen maakten antistoffen aan, maar de afweerreactie van de eerste groep bleek beduidend zwakker. Toen de onderzoekers twee à drie maanden later de deelnemers testten op antilichamen, waren die echter maar in beperkte mate aanwezig. Bij 40 procent van de asymptomatische patiënten waren zelfs geen antilichamen detecteerbaar, en ook van de andere groep had 13% zo goed als geen antistoffen in het bloed. 
Jaarlijks een nieuw vaccin 
Nu we weten dat de immuniteit die zich ontwikkelt tijdens de infectie bij de meeste mensen niet optimaal en daarnaast ook van korte duur is, stellen wetenschappers zich de vraag of het wel mogelijk is om een vaccin te fabriceren dat iedereen langdurig beschermt tegen de ziekte. Want als het lichaam niet in staat is om een blijvende immuniteit te creëren, kan het zijn dat een vaccin daar ook niet in slaagt. In dat geval hebben we elk jaar een nieuw covid-19-vaccin nodig, net zoals we jaarlijks een nieuw griepvaccin moeten ontwikkelen. 

Anderzijds moet gezegd dat het tweede onderzoek kleinschalig was, en dat de antilichamentests niet altijd even accuraat zijn. Bovendien kan het zijn dat een kleine hoeveelheid antilichamen genoeg is om ons te beschermen tegen het coronavirus. Meer onderzoek moet dat uitwijzen.

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.the-scientist.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.domusmedica.be
https://www.cnbc.com

Lees ook: Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram