Hoe zorgwekkend is de Indiase coronavariant?
nieuws
Al een hele maand woedt de coronapandemie weer volop in het Aziatische land India, waarbij een deel van de schuld ligt bij een specifieke variant van het virus, de Indiase variant. Deze variant is ondertussen ook opgedoken in een veertigtal andere landen, waaronder België, met veel bezorgdheid als gevolg. Hoewel er nog heel wat onduidelijkheid bestaat, werken de huidige vaccins volgens experts gelukkig ook goed tegen deze variant.
Vanaf half april won de coronapandemie weer aan kracht in India, waardoor er iedere dag duizenden doden vallen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zo wijzen experts erop dat de Indiase autoriteiten in februari en maart de teugels hebben gevierd in de strijd tegen Covid-19. Onder meer grote religieuze festivals en politieke bijeenkomsten konden doorgaan, waardoor het virus zich weer volop kon verspreiden onder de bevolking. Maar ook een specifieke variant van het coronavirus, de Indiase variant (met als wetenschappelijke benaming B.1.617), zou een rol spelen.
Lees ook: Kan melatonine ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus?
Circuleert in België
De Indiase variant werd voor de eerste keer aangetroffen in oktober vorig jaar, maar vormde toen nog geen grote reden tot bezorgdheid. Deze week echter besliste de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Indiase variant officieel als ‘zorgwekkend’ te categoriseren en plaatste hem daarmee op dezelfde lijn als de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant. De Indiase variant is momenteel gedetecteerd in 44 landen. Het grootste aantal besmettingen met de variant buiten India is waargenomen in Groot-Brittannië.
Ook in ons land zijn er al tientallen besmettingen met deze Indiase variant vastgesteld. Onder meer in een zorgcentrum in Borsbeek raakten enkele mensen besmet, waarbij een man bezweek aan de ziekte, al zou hij ook onderliggende aandoeningen gehad hebben. België heeft recent het inreisverbod uit India nog verstrengd, maar het is duidelijk dat de variant hier al circuleert, want bij verschillende besmettingen is er geen reislink met India.
Lees ook: Wie betaalt de coronafactuur?
Goede bescherming met vaccin
Hoe gevaarlijk de Indiase variant precies is, valt voorlopig nog moeilijk te achterhalen, omdat er nog te weinig gegevens uit India komen. Volgens schattingen zou hij zo’n 15 procent gemakkelijker overgedragen worden dan de Britse variant, die al iets besmettelijker was. Er zijn voorlopig weinig tekenen dat hij ziekmakender of dodelijker is. Volgens een recente studie kan de Indiase variant iets gemakkelijker menselijke long- en darmcellen binnendringen, maar het is absoluut voorbarig om daar conclusies uit te trekken.
Omdat de besmette bewoners in het zorgcentrum in Borsbeek waren gevaccineerd, stelt zich de vraag of de huidige vaccins ook werken tegen de Indiase variant. Gelukkig is dat volgens experts wel degelijk het geval. Mogelijk werken ze wel net iets minder tegen deze variant, maar ze bieden nog altijd een goede bescherming. Zelfs als je als gevaccineerde toch besmet raakt, verlaagt het vaccin hoe dan ook het risico op een ernstiger ziektebeeld, hospitalisatie en sterfte. Bovendien passen vaccinproducenten continu hun vaccins aan om zulke ontwikkelingen tegen te gaan. Geen reden tot paniek dus, al zal de situatie nauwgezet opgevolgd worden.
Lees ook: Hoe tast COVID-19 de mond aan?
Laatst bijgewerkt: mei 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.