Hoe tast COVID-19 de mond aan?

123m-tanden-mond-21-8.jpg

nieuws Van alle organen die het Sars-CoV-2 coronavirus aantast, trekt de mond waarschijnlijk niet de meeste aandacht. Toch hebben veel Covidpatiënten ernstige en langdurige mondletsels.

De mond speelt een belangrijke rol in het Covid-19-infectieproces. Het virus kan worden overgedragen via speekseldruppeltjes, en vermenigvuldigt zich vervolgens in het epitheel (het oppervlakteweefsel) van het mondslijmvlies voordat het de rest van het lichaam bereikt. “Toch heeft de mondholte tot nu toe slechts matige klinische en epidemiologische belangstelling gekregen”, weet Dr. Philippe Tellier (International Journal of Medicine).
Italiaans onderzoek
Een Italiaans team (Universiteit Vita-Salute San Raffaele) bracht hier verandering in. De onderzoekers voerden een mondonderzoek uit bij Covidpatiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen en stelden bij bijna de helft van de gevallen (43%) orale symptomen van de infectie vast, met een hoog percentage ectasie van de speekselklieren, d.w.z. een abnormale verwijding ervan. Dit lijkt te wijzen op het hyperinflammatoire syndroom dat kenmerkend is voor Covid-19. Andere veel voorkomende problemen zijn beschadiging van het kaakgewricht, aangezichtspijn en zwakte van de kauwspieren. Deze symptomen hielden ten minste drie maanden na de ziekenhuisopname aan, terwijl de Covidinfectie al genezen was verklaard. De letsels van mond en aangezicht lijken dus van lange duur te zijn. 
Wat veroorzaakt deze mondletsels?
Volgens Tellier zijn er verschillende factoren die, geïsoleerd of gecombineerd, deze symptomen kunnen uitlokken of verergeren.

- De directe effecten van het virus en de (hyper)ontstekingsreactie van het lichaam.
- De toediening van corticoïden of antibiotica, die ook orale candidiasis (schimmelinfectie), mondzweren of een droge mond in de hand werken.
- De specifieke rol van mechanische intubatie of tracheotomie (het aanbrengen van een buis in de luchtpijp), interventies die de orale micro-organismen en het evenwicht (homeostase) van de mondholte ernstig verstoren.
- Hersenbeschadiging, die de anosmie (reukverlies) en ageusie (smaakverlies) verklaart, en die de spanning van de gezichtsspieren en de afscheidingsfunctie van de speekselklieren aantast.

Dr. Tellier zegt hierover: "Wat ook de oorzaak is, de mondholte van patiënten verdient de grootste aandacht in de nasleep van een Covid-19-infectie. Het is een van de vele restletsels ten gevolge van de ziekte in haar vele facetten. Het orale ecosysteem moet worden hersteld omdat het in belangrijke mate bijdraagt tot de levenskwaliteit, maar door de infectie dus mogelijks wordt aangetast.”

Bronnen:
https://journals.sagepub.com
https://www.dailymail.co.uk

Lees ook: Veroorzaakt het coronavirus ook tinnitus en gehoorverlies?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram