Aspirine helpt dementie niet voorkomen

123-senior-vergeten-dementie-alzh-03-18.jpg

nieuws Eerdere studies hebben aangetoond dat de inname van een lage dosis aspirine de cardiovasculaire gezondheid ten goede kan komen. Omdat er een verband is tussen hersen- en hartgezondheid besloten onderzoekers te kijken of aspirine dementie zou kunnen voorkomen of op z’n minst de cognitieve achteruitgang kan vertragen. Uit de studie bleek helaas dat dat niet zo is. 

Wereldwijd lijden ongeveer 50 miljoen mensen aan een of andere vorm van dementie. En hoe minder inwoners in een land, hoe meer mensen met dementie. Wetenschappers van de Monash Universiteit in Melbourne zijn op zoek naar een goedkope, efficiënte manier om dementie te kunnen tegengaan en vertragen.

Geen duidelijk verschil
19.114 personen met een minimumleeftijd van 65 jaar schreven zich in voor de studie, die de naam ASPREE kreeg, dat staat voor Aspirine in Reducing Events in the Elderly. Bij de nulmeting had geen enkele deelnemer een vorm van dementie of een hartziekte. Alle deelnemers ondergingen gedurende bijna vijf jaar geregeld testen waarbij hun denkvermogen en geheugen werden beoordeeld. De ene groep kreeg een lage dosis aspirine, de andere een placebo. Zelf wisten de deelnemers niet in welke groep ze zaten. Tegen het eind van het onderzoek werden 575 nieuwe gevallen van dementie vastgesteld.

Bij de analyse van de gegevens vonden de onderzoekers geen substantieel verschil tussen de cognitieve gezondheidsresultaten van beide groepen. Een lage dosis aspirine heeft dus geen enkel effect op de ontwikkeling van een lichte cognitieve stoornis of dementie. De onderzoekers maakten wel twee kanttekeningen. Enerzijds was vijf jaar misschien niet lang genoeg om de mogelijke voordelen van aspirine aan te tonen. Daarnaast waren alle deelnemers in het onderzoek gezond, wat betekent dat ze waarschijnlijk een laag risico hadden om cognitieve achteruitgang te ervaren.

Lees ook: Aspirine tegen kanker?

Bronnen:
www.medicalnewstoday.com
www.monash.edu

Lees ook: Hoorapparaat als wapen tegen dementie?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram