Gerelateerde artikels
Aspirine tegen kanker?
nieuws
UZ Antwerpen is gestart met een grootschalig onderzoek, de “ASPIRIN”-trial, dat wil aantonen dat aspirine als medicijn kan ingezet worden bij de behandeling van darmkanker. Verschillende wetenschappelijke studies duiden op een tumor-controlerende werking van aspirine bij darmkanker. Patiënten die na een operatie gedurende geruime tijd aspirine krijgen toegediend, zouden hun kansen op herval zien slinken. In deze studie zal het effect van een 5-jaar durende aspirine behandeling na darmoperatie onderzocht worden bij patiënten met darmkanker.
Darmkanker
Darmkanker is één van de belangrijkste kankers in ons land. Meer dan 3.000 Vlamingen krijgen jaarlijks de diagnose,?en met een gemiddelde leeftijd van net boven de 70 jaar overlijdt één derde van de patiënten binnen de vijf jaar. Darmkanker is – na longkanker – in Europa de op één na meest dodende kanker.
Het behandelen van darmkanker bestaat doorgaans uit een operatieve verwijdering van de tumor(en), gevolgd door chemotherapie. Ondanks grote vooruitgang in de chirurgische technieken bij dit soort darmoperaties en verbeterde chemotherapiebehandelingen, hervalt meer dan de helft van de patiënten na de ingreep, met ongunstige uitkomst. Het voorkomen van uitzaaiingen is dan ook een uitdaging om darmkankerpatiënten betere prognoses te kunnen bieden.
Aspirine als tumor-controlerend medicijn
In het algemeen wordt aangenomen dat darmkanker?kan ontstaan ten gevolge van ontstekingen in de darm. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot schade aan het genetisch materiaal van de cellen (DNA) waardoor deze ongecontroleerd vermenigvuldigen en zo tumoren (kanker) vormen. Aspirine (acetylsalicylzuur) is een niet-steroïde ontstekingsremmer en remt mogelijk via deze weg tumorgroei in de darm.
Darmkankerpatiënten blijken ook verhoogde prostaglandine- gehaltes (een lichaamseigen hormoonachtige stof) te hebben waardoor kwaadaardige celgroei gestimuleerd wordt. Aspirine heeft een remmend effect op de aanmaak van prostaglandines, een tweede piste waardoor onderzoekers kansen zien voor aspirine als kankermedicijn.
Het inzicht groeit dat een succesvolle kankerbehandeling bestaat uit het aanvallen van de tumor op meerdere fronten, vaak door verschillende behandelingen met elkaar te combineren. Door de gevoeligheden van tumoren te linken aan specifieke actiedomeinen van bestaande geneesmiddelen uit onze huisapotheek, ontluiken verbluffend interessante pistes om op een relatief eenvoudige manier behandelingsopties toe te voegen in de strijd tegen kanker.
Meer dan 200 bestaande middelen zijn ondertussen? door wetenschappers wereldwijd in kaart gebracht ?als kanshebbers voor een waardevol nieuw leven als kankergeneesmiddel. Gezien de groeiende kost van de gezondheidszorg en het toenemend aantal kankerpatiënten is onderzoek naar het ‘herbestemmen van geneesmiddelen’ (waar de ASPIRIN trial in kadert) zeer waardevol als bijkomende onderzoeks- en ontwikkelingspiste voor kankerbehandelingen.