Mensen met depressie kunnen maar moeilijk stemming reguleren
nieuws
Onze stemming varieert elke dag en verschilt van uur tot uur. Een gezonde stemmingsregeling zorgt ervoor dat je activiteiten kiest die helpen om je stemming te regelen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan joggen wanneer je je slecht voelt. In situaties waar de persoonlijke keuze van activiteiten beperkt is, zoals tijdens een lockdown en sociaal isolement, wordt de natuurlijke stemmingsregulatie belemmerd. En dat kan resulteren in een depressie, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford.
Stabilisatie
Deze nieuwe studie keek naar 58.328 deelnemers uit lage, midden en hoge inkomenslanden en vergeleek mensen met een negatieve stemming of een geschiedenis van depressie met mensen die een positieve kijk hebben. In het algemeen beschikt iedereen over de capaciteit om activiteiten te kiezen die de gemoedstoestand enigszins stabiliseren, de stemmingshomeostase heet dat mechanisme, maar bij mensen met een negatieve kijk bleek die capaciteit eerder beperkt. Mensen die eerder een depressie hadden, waren zelfs totaal niet in staat om zo hun humeur te reguleren.
Toekomstbeeld
“Door mensen te trainen om hun eigen stemmingshomeostase te verhogen, hoe iemand van nature zijn stemming reguleert via zijn keuzes van activiteiten, kunnen we misschien depressies voorkomen of beter behandelen” zegt Maxime Taquet, hoofd van het onderzoek. Volgens hem kan dit enorm belangrijk worden in tijden van lockdown en sociaal isolement. In zo’n periode zijn mensen kwetsbaarder voor depressie en lijkt de keuze van activiteiten beperkt.
De onderzoeksresultaten openen volgens Taquet de deur naar nieuwe mogelijkheden om behandelingen voor depressie te ontwikkelen en te optimaliseren. Er is zelfs sprake van therapie in de vorm van smartphone-apps. Daardoor zal een oplossing beschikbaar zijn voor een groot deel van de populatie die niet over veel middelen beschikt.
Cultuurverschil
De behandelingen zullen wel moeten worden afgesteld op de cultuur. Uit het onderzoek bleek namelijk dat sommige associaties tussen activiteiten en stemming erg cultuurgebonden waren. In landen met hoge inkomens kozen mensen eerder voor sportieve activiteiten terwijl men in landen met een laag inkomen eerder voor religieuze activiteiten kiest om het humeur te verbeteren.
Lees ook: Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen nu de quarantaine wat versoepeld wordt?
Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://jamanetwork.com
Lees ook: Hoe genees je een depressie: praten of pillen?