Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen nu de quarantaine wat versoepeld wordt?
nieuws
Er wordt volop gewerkt aan de exitstrategie voor de (partiële) lockdown rond het coronavirus, maar wat er nu precies moet of mag, is niet altijd voor iedereen even duidelijk. We lijsten de belangrijkste richtlijnen en aanbevelingen, die te maken hebben met ‘bescherming’, even op per situatie.
In alle situaties blijven deze algemene normen sowieso noodzakelijk om de verspreiding van het virus en de COVID-19-pandemie te helpen bestrijden:
zoveel mogelijk thuisblijven, buiten eigen huis en tuin altijd minimum anderhalve meter afstand houden, meermaals per dag grondig je handen wassen met water en zeep, en papieren zakdoeken gebruiken die je na niezen of snuiten meteen in een afgesloten vuilnisbak gooit.
Thuis
- Het is toegelaten om je huis (en tuin) te verlaten om boodschappen te doen, naar je werk te gaan, een arts/therapeut te consulteren, je kinderen naar de opvang (straks school) te voeren en op te halen, of te bewegen/sporten. Tot nader bericht van de Nationale Veiligheidsraad blijft het de bedoeling om zoveel mogelijk in je kot te blijven, van thuis uit te werken, enkel essentiële verplaatsingen te doen en fysieke contacten te vermijden met mensen die niet onder jouw dak wonen. Zo klonk het nog tot zaterdag, toen werd dit heuglijke nieuws toegevoegd: vanaf 4 mei mag iedereen 'een beperkte verplaatsing' met de wagen maken voor sport of ontspanning. Bezoek aan je partner of kinderen in functie van het co-ouderschap wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing.
- Blijf zeker thuis als je je ziek voelt of het gevoel hebt dat je ziek aan het worden bent.
- Thuis bevind je je in een veilige cocon als je fysieke sociale contacten vermijdt. Als je helemaal op safe wilt spelen, kan je af en toe eens (bv. na het winkelen) de voorwerpen ontsmetten die je vaak aanraakt (deurklinken, lichtschakelaars, tafel, stoelen, gsm-toetsen). Het virus overleeft in ideale omstandigheden gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen.
Wanneer je kinderen weer naar school of naar de crèche gaan (vanaf 4 mei kan dat weer voor peuters van alleenstaande ouders of van gezinnen waar 1 of beide ouders buitenshuis werken) of wanneer jij en/of je partner weer buitenshuis gaat werken, is extra voorzichtigheid geboden. Dan schakel je de handhygiëne best nog een trapje hoger (zie 4.). Bij het afzetten en ophalen van peuters aan de crèche is het dragen van een mondmasker noodzakelijk. - Wat van buitenaf geleverd wordt (zie ook 5. Verpakkingen), zoals bijvoorbeeld post en (post)pakketjes, kan je een dag onaangeroerd laten liggen/staan als het niet dringend is. Wil je de post(pakketten) meteen openen, gooi de verpakking dan onmiddellijk in de vuilnisbak, vermijd contact tussen handen en mond/neus/ogen en was daarna zeer grondig je handen met water en zeep (minimum 20 seconden).
- Hou minstens ook anderhalve meter afstand als je een praatje maakt met je buren, of met familie of vrienden die voorbijkomen (bv. op wandel of met de fiets).
- Woon je alleen en heb je het emotioneel wat moeilijk, dan vind je een luisterend oor bij een aantal organisaties of telediensten. Probeer ook zoveel mogelijk digitaal contact te houden met vrienden en familie. Klik hier voor meer info.
Consultaties bij (tand)artsen, kinesist, osteopaat, psycholoog en andere gezondheidsberoepen
- Heb je koorts en/of luchtwegklachten (vaak hoesten en niezen, problemen met ademhalen) of vermoed je dat besmet bent met het virus, contacteer dan eerst telefonisch je huisarts om te horen wat je moet doen in de gegeven omstandigheden.
- Niet-essentiële raadplegingen bij (tand)artsen en paramedici en niet-dringende operaties, die door de coronamaatregelen werden uitgesteld, worden vanaf 4 mei hervat en ingepland volgens dringendheid. Ook in de ziekenhuizen wordt de toegang tot de gezondheidszorg geleidelijk opnieuw uitgebreid. Aan artsen wordt aangeraden om op afspraak te werken zodat er zo weinig mogelijk patiënten tegelijk in de wachtzaal zitten.
Vanuit de medische sector zal de patiënt (en eventuele begeleider) gevraagd worden om een mondmasker (zie kadertekst) te dragen. Bepaalde ziekenhuizen zullen voorzien in automaten waar mondmaskers tegen betaling worden aangeboden.
Openbaar vervoer en andere drukke (openbare) plaatsen
- Waar veel mensen samenkomen, zoals publieke ruimtes, en zeker waar de social distancing van anderhalve meter niet altijd mogelijk of gegarandeerd is, wordt sterk aanbevolen om een (stoffen) mondmaker te dragen dat zowel neus, kin als mond bedekt. Het werkt in de 2 richtingen: het beschermt jezelf maar vooral de anderen. (Tenzij je beschikt over een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt en ook aan de drager een volledige bescherming biedt).
- Voor alle locaties die met het openbaar vervoer te maken hebben (stations, bus/tramhaltes, perrons, trein, tram, bus, metro) wordt een mondmasker zelfs verplicht vanaf 4 mei. Dat geldt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 12 jaar.
- Voor de scholen zal een gelijkaardige modus operandi uitgewerkt worden: verplicht mondmasker voor leerlingen vanaf 12 jaar en alle personeelsleden; handen wassen of ontsmetten bij aankomst in het klaslokaal, na elk toiletbezoek, na niezen of hoesten, na het aanraken van een toestel/voorwerp dat ook door anderen werd aangeraakt, bij het verlaten van de school.
- Elke burger zal in de loop van de maand mei minimum één (stoffen) mondmasker met twee filters toegestuurd krijgen van de overheid, maar het wordt aangemoedigd om ook zelf ook aan de slag te gaan. Er zijn een aantal tutorials die stap voor stap uitleggen hoe je daarbij te werk gaat zoals www.maakjemondmasker.be.
- Wie over onvoldoende mondmaskers beschikt, kan de neus en mond ook bedekken met een katoenen doek, bandana of sjaal, op voorwaarde dat die uit dicht geweven stof gemaakt is of in minstens 2 lagen is aangebracht en na elk gebruik gewassen wordt op minimum 60 °C.
- Voor alle gebruiksmodaliteiten rond het mondmasker: zie kadertekst.
Op het werk
- Vanaf 4 mei zijn alle economische activiteiten voor ondernemingen (b2b) opnieuw toegelaten (fysieke handelszaken en winkels voor particuliere klanten blijven nog even dicht). Het dragen van een mondmasker is verplicht als de fysieke afstand van anderhalve meter op de werkvloer of bij (klanten)bezoek niet kan worden gegarandeerd. Hoe je zo’n masker best opzet en verwijdert, lees je in de kadertekst.
- De mondmaskers en andere beschermingsmaatregelen moeten door de werkgever ter beschikking gesteld worden. Informatie daaromtrent staat in een gids die door de Groep van Tien is samengesteld en die de basis moet vormen voor de sectoriële draaiboeken tijdens de exitstrategie.
- Handen geven en kussen zijn uiteraard uit den boze. Extra voorzichtigheid is zeker aan de orde in de buurt van collega’s of klanten met een hart-, long- of nieraandoening of die diabetespatiënt zijn.
Boodschappen
- Het risico op infectie via verpakkingen is veel kleiner dan via rechtstreeks contact met een besmet persoon, maar toch is het mogelijk dat het virus kort aanwezig is op een verpakking. Om besmetting te voorkomen, mag je enkel aanraken wat je meeneemt, zeker als het onverpakte levensmiddelen betreft.
- De meeste supermarkten bieden ontsmette winkelkarren aan, maar je doet er goed aan om onmiddellijk na het winkelen je handen grondig te wassen of te ontsmetten. Je kunt bijvoorbeeld een flesje ontsmettingsgel in je auto leggen of in je handtas houden. Leg al je boodschappen bij thuiskomst meteen op hun plaats, vermijd ondertussen hand en oog/neus/mondcontact en was daarna nog eens grondig je handen.
- Ga je winkelen met wegwerphandschoenen, trek ze dan na het shoppen meteen uit door ze bij het randje binnenstebuiten te trekken en zo over je handen te schuiven. Gooi ze in een afgesloten vuilnisbak en was dan meteen je handen.
Sporten of beweging in de buitenlucht
- Buitenshuis sporten of bewegen in eigen omgeving mag met personen die onder hetzelfde dak wonen. Of samen met 2 vrienden/familieleden (altijd dezelfde) mits je ook onderling de nodige afstand (minimum anderhalve meter) houdt en enkel de tijd van het sporten samen doorbrengt. Na het sporten nog even nakeuvelen of samen iets drinken, is momenteel nog niet toegelaten. Lichaamsbeweging buitenshuis beperkt zich met andere woorden niet langer tot lopen, wandelen, fietsen, of de hond uitlaten. Ook tennis, vissen, golf, kajakken en atletiek zijn toegelaten. Het mag nu met z’n drieën, maar het moeten altijd dezelfde sport buddies zijn.
- Vergeet ook niet tijdens het sporten de social distancing te respecteren: kuch, nies of adem niet krachtig uit in de nabijheid van een andere persoon. Maak een kringetje van anderhalve meter afstand rond de personen die je voorbijfietst of -wandelt.
- Vanaf 4 mei mag iedereen 'een beperkte verplaatsing' met de wagen maken voor sport of ontspanning.
Sociaal leven
- Tot nader bericht blijven alle bijeenkomsten verboden en moeten huwelijken en begrafenissen in beperkte kring plaatsvinden.
- Een samenkomst met familieleden die niet onder hetzelfde dak wonen, blijft enkel toegelaten om hulp te bieden aan kwetsbare ouderen, mindervaliden en minderjarigen.
- Uitstapjes met het gezin, familie of vrienden zoals picknicken in het park of een dagje naar zee moeten nog even on hold gezet worden. Ook inactieve buitenactiviteiten op je eentje, zoals zonnebaden in het park, zijn nog niet aan de orde.
- Studenten op kot mogen nog steeds niet pendelen tussen kot en thuis. Ze moeten op 1 vaste verblijfplaats (kot of thuis) wonen.
Zo hanteer je een mondmasker
Opzetten en afzetten
- Was grondig je handen voor je het masker vastneemt en pak het altijd bij de lintjes of elastiekjes beet.
- Zet het eerst op je neus en bind het dan vast waardoor ook je mond en kin worden bedekt. De zijkanten moeten goed aansluiten.
- Raak het masker niet aan tijdens het dragen en vermijd het voortdurend op- en afzetten. Moet je het afzetten (bv. om te eten of te drinken), leg het dan op een propere plaats die je meteen daarna kunt schoonmaken.
- Glijdt het masker wat af, neem het dan vast aan de zijkanten (in plaats van aan de voorkant waar neus en mond zitten) om het weer goed te zetten.
- Ook om het mondmasker af te zetten, neem je het enkel bij de bevestiging vast. Was daarna weer grondig je handen.
Reinigen en ontsmetten
- Wanneer het masker vuil of vochtig is en in elk geval nadat je het 8 uur hebt gedragen (4 uur bij intensief gebruik, bijvoorbeeld bij een leerkracht) moet het gewassen worden in de wasmachine op minimum 60 °C. Was onmiddellijk grondig je handen nadat je het masker hebt aangeraakt om het af te zetten (en in een zak of de wasmachine te doen).
- Zeer warm strijken na het wassen op een lagere temperatuur biedt eveneens bescherming.
- Zodra het masker helemaal droog is, mag je het opnieuw gebruiken. Was je handen voor je het aanraakt en pak het vast bij de buitenkant (raak nooit de binnenkant van je mondmasker aan).
- Bewaar gebruikte maskers in een gesloten stoffen zak die je samen met de maskers wast.
Voor alle specifieke vragen rond de toegelaten activiteiten van welke aard ook (culturele, sportieve, sociale ….) kan je terecht op deze site: coronavirus.be/nl/faq/
Bronnen
Laatst bijgewerkt: april 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.