- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- nieuwsOntdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
1 Belg op 20 heeft vandaag diabetes
nieuws
Wereldwijd hebben 190 miljoen mensen diabetes – een cijfer dat volgens de Wereld Gezondheids Organisatie tegen 2030 zal oplopen tot 370 miljoen. In ons land heeft 1 Belg op 20 diabetes. Als we niets ondernemen, wordt verwacht dat tegen 2020 één Belg op 10 diabetes zal hebben. Volgens Prof. Chantal Mathieu van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw moeten we streven om mensen met diabetes zo goed mogelijk te behandelen. Dit betekent: een goede glycemische controle (uitgedrukt door een HbA1c waarde < 7 %) om de diabetische complicaties op lange termijn te vermijden of uit te stellen.
Een vaak voorkomende complicatie is de diabetische voet. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen in bijna de helft van de gevallen voetcomplicaties. Omdat het normale gewaarwordingsgevoel verminderd is, worden kwetsuren en wondjes aan de voeten vaak te laat opgemerkt. Ze zien er aanvankelijk vaak onschuldig uit, maar kunnen leiden tot ernstige infecties en uiteindelijk tot amputatie.
Nochtans kan dit vermeden worden, door een goede diabetesbehandeling, maar ook door een systematisch bekijken van de voeten van patiënten door de patiënten zelf, en door gezondheidswerkers in eerste lijn. Verder kan een vroegtijdige intensieve wondbehandeling onnodige complicaties voorkomen. Het is belangrijk dat patiënten bij wondjes aan hun voeten advies vragen aan hun arts.